Послодавци упозоравају: Све више радника алкохоличара

ATV
Послодавци упозоравају: Све више радника алкохоличара

Бањалука - Учестала боловања, изостанци са посла, повреде на раду, смањена ефикасност, само су неке од посљедица које трпе послодавци када међу радницима имају алкохоличаре. А све их је више, кажу подаци добојског Дома здравља. Радећи систематске прегледе, у Служби за медицину рада љекари су дошли до поражавајућих података. Све више радника је "под гасом” и све више њих млађе животне доби.

Дејана Цоцић Хаџибрахимовић, психијатар, начелник Службе за заштиту менталног здравља.

"Око 150 систематских прегледа се уради на мјесечном нивоу, око 150. Нас три колегинице радимо у просјеку три пута по 50 прегледа, у просјеку ту имате бар десет до 12 људи који имаму проблем”, истакла је Дејана Цоцић Хаџибрахимовић, психијатар, начелник Службе за заштиту менталног здравља.

Статистика каже да се алкохоличар седам пута чешће повриједи од особе која не пије. На 100 алкохоличара годишње су 132 повреде. Нису их имали кажу у Електродобоју, али због специфичног посла, неке раднике чешће шаљу на контролу.

"Електромонтери су на годину дана, електромонтери за контролу на годину и по, електромеханичари иду на двије године, канцеларијски радници иду на пет година, тако је дефинисано Актом о процјени ризика и тако се и понашамо”, нагласио је Раденко Марковић, инжињер заштите на раду у "Електродобоју”.

Имали су и неколико дисциплинских поступака, каже Марковић. Дисциплинска комисија посла је имала и у Руднику и термоелектрани Станари. То им је кажу посљедња мјера, јер настоје да раде превентивно.

"Лако вам је човјека препознати који је пијан то се лако препозна и задатак наш, и Правилник о заштоти на раду регулисао је и речено је да ниједан непосредни руководилац и пословођа не смије да прими радника на посао уколико примијети да је у алкохолисаном стању. Знате и ако имамо такву дојаву радије тог чивјека не пиштамо да ради него га контролишемо путем алкотеста или једноставно у таквим ситуацијама радник није спреман за рад”, нагласио је Новица Цвијетић, помоћник директора за послове заштите на раду ЕФТ РиТЕ Станари.

У ЕФТ руднику и термоелктрани Станари кажу да су имали три радника који су добровољно прихватили лијечење. Тај третман у добојском Центру за заштиту менталног здравља протеклих десетак година је прошло око 300 радно способних. Тренутно је њих 80 активно укључено у лијечење.

"Ми имамо контакт с људима кроз Клуб лијечених алкохоличара, гдје је активно укључен наш социјални радник, и ми преко нашег социјалног радника добијамо информације који то људи изнова пролазе кроз Клуб. Постоји продужена група кроз коју пратимо њихов ток рехабилитације”, рекла је Младенка Милановић, психолог у Центру за заштиту менталног здравља.

Љекари кажу да имају примјера људи који су третман прошли успјешно и након десет или петнаест година, поносно истичу, они су у апстиненцији. Проблем алкохолизма, није само проблем послодавца, него и породице, па његово рјешавање захтијева укљученост свих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана