Почела реконструкција нисконапонских мрежа вриједна 1.250.000 евра

Срна
Почела реконструкција нисконапонских мрежа вриједна 1.250.000 евра

КОЗАРСКА ДУБИЦА - На подручју општине Козарска Дубица почела је реконструкција свих нисконапонских мрежа по трафо-подручјима везаним за 20-киловолтни далековод "Раковица" вриједан 1.250.000 евра, изјавио је данас руководилац радне јединице "Електродистрибуције" Козарска Дубица Младен Рељић.

Рељић је рекао новинарима да реконструкција подразумијева да ће сви дрвени стубови бити замијењени армираним бетонским стубовима, а нови проводници уграђени у свим трафо-подручјима у дужини већој од 50 километара. 

У првој фази пројекта биће извршена реконструкција нисконапонске мреже, док друга фаза подразумијева измјештање и уређење мјерног мјеста, односно увођење система даљинског читања за око 2.300 потрошача. 

"На овај начин ћемо имати модеран систем, а о потреби реализације овог пројекта у Козарској Дубици говори се већ дуго. Биће ријешен дугогодишњи проблем у смислу лоших напонских прилика, те квантитета и квалитета у испоруци електричне енергије крајњим потрошачима", нагласио је Рељић. 

Реконструкција свих нисконапонских мрежа по трафо-подручјима везаним за 20- киловолтни далековод "Раковица", који обухвата 17 села, почела је у селу Котурови. 

"Тек неколико дана се изводе радови на овом подручју, а ријеч је о неколико блиских трафоподручја нисконапонских мрежа", навео је Рељић. 

Представник извођача радова из фирме "Елнос група" Бањалука Ненад Марјановић оцијенио је да је пројекат захтјеван у смислу рада на терену, јер већи дио мреже иде по новим трасама. 

Он је додао да је уговорни рок за извођење радова три године, али да ће у Козарској Дубици планирани послови вјероватно бити завршени ове године. 

Марјановић је рекао да ће се реконструкција нисконапонске мреже одвијати уз минимална искључења електричне енергије крајњим потрошачима. 

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је новинарима да ће на овај начин бити ријешен дугогодишњи проблем и да ће потрошачи добити квалитетно снабдијевање електричном енергијом са раковачког далековода. 

Он је навео да је пројекат реализован захваљујући активностима Управе "Електрокрајине" Бањалука. 

Извршни директор за финансијске послове у предузећу "Електрокрајина" Бањалука Родољуб Топић рекао је да је ово предузеће у сарадњи са Руском инвестиционом банком и Европском банком за обнову и развој успјело да обезбиједи 15 милиона евра за подручје којим руководи. 

Топић је навео да ће у Козарској Дубици, по завршетку пројекта, подручје ове општине бити покривено са 40 одсто бројила за даљинско очитавање. 

Мирко Злојутро, мјештанин села Котурови, рекао је да је због дотрајале мреже снабдијевање електричном енергијом било веома лоше, уз честе и дуготрајне прекиде који су узроковали и кварове на кућанским апаратима и друге проблеме. 

Он је нагласио да га радује чињеница да је почела реализација пројекта реконструкције нисконапонске мреже повезане са раковачким далеководом, те да очекује да ће сви досадашњи проблеми бити ријешени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана