Počela rekonstrukcija niskonaponskih mreža vrijedna 1.250.000 evra

Srna
Počela rekonstrukcija niskonaponskih mreža vrijedna 1.250.000 evra

KOZARSKA DUBICA - Na području opštine Kozarska Dubica počela je rekonstrukcija svih niskonaponskih mreža po trafo-područjima vezanim za 20-kilovoltni dalekovod "Rakovica" vrijedan 1.250.000 evra, izjavio je danas rukovodilac radne jedinice "Elektrodistribucije" Kozarska Dubica Mladen Reljić.

Reljić je rekao novinarima da rekonstrukcija podrazumijeva da će svi drveni stubovi biti zamijenjeni armiranim betonskim stubovima, a novi provodnici ugrađeni u svim trafo-područjima u dužini većoj od 50 kilometara. 

U prvoj fazi projekta biće izvršena rekonstrukcija niskonaponske mreže, dok druga faza podrazumijeva izmještanje i uređenje mjernog mjesta, odnosno uvođenje sistema daljinskog čitanja za oko 2.300 potrošača. 

"Na ovaj način ćemo imati moderan sistem, a o potrebi realizacije ovog projekta u Kozarskoj Dubici govori se već dugo. Biće riješen dugogodišnji problem u smislu loših naponskih prilika, te kvantiteta i kvaliteta u isporuci električne energije krajnjim potrošačima", naglasio je Reljić. 

Rekonstrukcija svih niskonaponskih mreža po trafo-područjima vezanim za 20- kilovoltni dalekovod "Rakovica", koji obuhvata 17 sela, počela je u selu Koturovi. 

"Tek nekoliko dana se izvode radovi na ovom području, a riječ je o nekoliko bliskih trafopodručja niskonaponskih mreža", naveo je Reljić. 

Predstavnik izvođača radova iz firme "Elnos grupa" Banjaluka Nenad Marjanović ocijenio je da je projekat zahtjevan u smislu rada na terenu, jer veći dio mreže ide po novim trasama. 

On je dodao da je ugovorni rok za izvođenje radova tri godine, ali da će u Kozarskoj Dubici planirani poslovi vjerovatno biti završeni ove godine. 

Marjanović je rekao da će se rekonstrukcija niskonaponske mreže odvijati uz minimalna isključenja električne energije krajnjim potrošačima. 

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je novinarima da će na ovaj način biti riješen dugogodišnji problem i da će potrošači dobiti kvalitetno snabdijevanje električnom energijom sa rakovačkog dalekovoda. 

On je naveo da je projekat realizovan zahvaljujući aktivnostima Uprave "Elektrokrajine" Banjaluka. 

Izvršni direktor za finansijske poslove u preduzeću "Elektrokrajina" Banjaluka Rodoljub Topić rekao je da je ovo preduzeće u saradnji sa Ruskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj uspjelo da obezbijedi 15 miliona evra za područje kojim rukovodi. 

Topić je naveo da će u Kozarskoj Dubici, po završetku projekta, područje ove opštine biti pokriveno sa 40 odsto brojila za daljinsko očitavanje. 

Mirko Zlojutro, mještanin sela Koturovi, rekao je da je zbog dotrajale mreže snabdijevanje električnom energijom bilo veoma loše, uz česte i dugotrajne prekide koji su uzrokovali i kvarove na kućanskim aparatima i druge probleme. 

On je naglasio da ga raduje činjenica da je počela realizacija projekta rekonstrukcije niskonaponske mreže povezane sa rakovačkim dalekovodom, te da očekuje da će svi dosadašnji problemi biti riješeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana