Петровић: Самит енергетике окупиће инвеститоре из бројних земаља

Срна
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ - Самит енергетике окупиће ове седмице у Требињу инвеститоре из Кине, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Турске, што је добра прилика да се упознају са домаћим потенцијалима, рекао је генерални директор “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС) Лука Петровић.

Петровић је рекао да је значај овог скупа, који ће почети у сриједу, 20. марта, вишеструк јер ће стручњаци и привредници из региона и свијета разговорати о свим важним проблемима и рјешењима у оквиру енергетике.

“Није ријеч само о хидроелектранама и термоелектранама, дистрибутивној и преносној мрежи, већ и о паметној технологији, вјештачкој интелигенцији. Ту је и примјена енергетске транзиције, декарбонизација, развој пројеката”, рекао је Петровић на годишњој конференцији за новинаре ЕРС-а.

Он је указао на потенцијале хидро, соларних и вјетропаркова Српске.

“Теме су и области нове технологије, те искориштавање хидрогена и амонијака, као и батеријски системи. Када дођу најеминентнији стручњаци из тих области, комуникација се проширује и можемо доћи до квалитетних адреса које могу да финансирају и изводе пројекте, те испоручују најквалитетнију опрему”, рекао је Петровић.

Он је указао да Електропривреда Хрватске заједнице Херцег-Босне нема у свом портфолију термоелектричну енергију, која је дупло скупља него соларна, хидро и вјетроенергија, него чак и са том дупло јефтинијом енергијом имају више цијене струје за грађану и привреду од ЕРС-а.

Зато је, каже он, интенција ЕРС-а да добије електричне енергије што више из обновљивих извора.

“Свјесни смо да ће у будућности бити скупа термоелектрична енергија, а грађанима ће се морати повећавати цијена ако не будемо развијали обновљиве изворе енергије. ЕРС ће и даље бити најповољнији понуђач електричне енергије на Балкану, уколико будемо развијали обновљиве изворе електричне енергије”, рекао је Петровић.

Пети самит енергетике у Требињу, који ће бити одржан од сриједе до петка, 20. до 22. марта, окупиће најеминентније стручњаке из области енергетике. Очекује се око 1.000 учесника и гостију и према садржају ће бити најпотпунији и најразноврснији до сада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана