Петровић: РиТЕ “Угљевик” има угља за ископ за сљедећих 12 година

Срна
Петровић: РиТЕ “Угљевик” има угља за ископ за сљедећих 12 година

ТРЕБИЊЕ - Генерални директор “Електропривреде Републике Српске” (ЕРС) Лука Петровић рекао је да Рудник и Термоелектрана (РиТЕ) “Угљевик” за ископ има количине угља за сљедећих 12 година.

“За РиТе 'Угљевик' је осигурана будућност ископа угља и количине угља за сљедећих 12 година, а у потписаном споразуму наведено је да ће у наредних 60 дана учинити све неопходне активности да би се утврдило одакле ћемо се снабдјети количинама угља, из ког дијела поља, и да сигурност термоелектране буде до 2050. године”, рекао је Петровић у Требињу коментаришући штрајк радника Рите Угљевик.

Он је додао да вјероватно неко подгријава атмосферу на нереалним основама.

Петровић је рекао да је спреман лично да у Угљевику објасни радницима процедуру и оно што је речено посредством надлежног министарства како се дијели и одузима концесија, јер је то главно питање протеста радника.

“Зашто бисмо улагали у систем за одсумпоравање димних гасова 85 милиона евра да не мислимо да термоелектрана треба да ради до 2039. или 2050. године минимално”, рекао је Петровић.

Он вјерује да радници неће зауставити термоелектрану Угљевик, нити ископ угља, јер би то значило да неће имати приходе, а то доводи ово предузеће и општину у много тежу ситуацију него што је данас.

“Мислим да имамо простора и времена. Требамо дати свако својој страни рокове за аргументовано рјешавање свих тема, не само теме концесионог поља или одржавања система, куповине додатне механизације, треба да видимо и од чега, и гдје нам је мјесто у цијелом региону”, рекао је Петровић.

Он је рекао да је домаћа термоелектрична енергија јефтинија од остале, али и да се продаје много јефтиније грађанима и привреди од свих осталих.

Петровић је рекао да је ЕРС прошле године уплатио РиТЕ “Угљевику” 202 милиона КМ, а ово предузеће је у производњи остварило 198 милиона КМ, те да су у новембру 2022. године повећали плате минимално 10 одсто, а ове године су додатно повећали плате свим радницима.

Радници РиТЕ “Угљевик” ступили су у штрајк, а њихови захтјеви су да се обезбиједе количине угља до 2050. године, односно несметан рад термоелектране, и да послодавац предузме све активности да се лежиште угља Угљевик исток 2 кроз концесију додијели руднику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана