Пандуревић: Гусле и епску народну поезију што више приближити народу

Срна
Пандуревић: Гусле и епску народну поезију што више приближити народу

БИЛЕЋА - Епска народна поезија и пјевање уз гусле су највећа ризница мудрости садржана на једном мјесту и зато их треба што више приближити српском народу, рекао је вечерас предсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић.

Он је, на отварању финалне вечери 27. Фестивала гуслара Републике Српске у Билећи, рекао да је, без обзира на то што покушавају да одњегују гусле и епску народну поезију, сваке године све мање гуслара који наступају на фестивалима.

"Прије пет година на аудицију је долазило више од 100 гуслара, а синоћ су у полуфиналном програму била 42 гуслара", рекао је Пандуревић новинарима и подсјетио да су 2018. године гусле и пјевање уз гусле уписане у нематеријалну листу културног стваралаштва човјечанства Унеска.

Пандуревић је навео да у финалу наступа 20 гуслара из Херцеговине, Романије, Крајине, те да су учесници фестивала из Требиња, Билеће, Гацка, Невесиња, Фоче, Пала, Вишеграда, Бијељине и Источног Старог Града.

Он је истакао да се Фестивал сваке године одржава у другом мјесту, а домаћин је једно од 16 друштава, чланица Савеза.

Према његовим ријечима, о побједнику одлучује квалитет пјевања, гуслања, драмски наступ гуслара, мелодија, као и квалитет пјесме.

Гуслар из Гацка Никола Бошковић каже да уз гусле пјева готово 30 година јер, како наводи, поднебље Херцеговине то налаже, а и зато што треба чувати традицију.

Он је рекао да има и доста младих гуслара, али да би требало да их има и више, те сматра да ће гусле опстати као што су кроз вијекове опстајале.

Славко Горановић из Никшића, који вечерас пјева за гусларско друштво "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће, рекао је да је ово дивно вече, лијепо дружење и манифестација на коју се увијек радо одазива.

"А гусле саме причају о свима нама", рекао је Горановић.

Зоран Голубовић из Гусларског друштва "Старина Новак" са Пала изразио је очекивање да ће бити све више младих људи који ће свирати на овом народном инструменту и прихватити да баштине и одржавају тај српски изворни инструмент као бастион и темељ који је српску културу, традицију и историју сачувао до данас.

Он је рекао да жирију вечерас није лако, јер су сви добри, а како каже, о побједнику ће одлучити само тренутно расположење гуслара.

Најмлађи учесник Фестивала је деветнаестогодишњи гуслар Митар Вишњић из Требиња.

Фестивал гуслара Републике Српске одржава се у Дому културе "Јевто Дедијер" у Билећи у организацији Удружења гуслара и епских пјесника "Војвода Влатко Вуковић" из Билеће и Удружења гуслара "Војвода Глигор Милићевић" из Билеће.

О најбољима одлучује стручни жири у саставу Рајо Војиновић - предсједник, те Момчило Голијанин, Коста Плакаловић, Драган Аћић и Борис Станишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана