Одржана академија у част српског пјесника Добрице Ерића

Срна
Одржана академија у част српског пјесника Добрице Ерића

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Академија поводом пет година од упокојења великог српског пјесника Добрице Ерића, на којој су наступили “Србски православни појци” из Београда, пјевачке групе “Просвјета” из Вуковара и “Српски вез” из Куманова, те Хелена Миљевић из Кукујеваца и Хелена Инић из Грачанице, одржана је вечерас у Источном Сарајеву.

Приредба је уприличена у оквиру Културно-спортске манифестације “Сусрети српских земаља”, која се одржава на Јахорини.

ЛЈубинко Стојановић, предсједник Скупштине Удружења за одбрану ћирилице “Добрица Ерић” рекао је новинарима да је академија организована с циљем очувања сјећања на овог великог писца, али и да се ученици основних школа упознају о његовом дјелу.

Стојановић је рекао да “Сурети српских земаља” нису настали интервенцијом неке културне установе или политичким идејама, већ чисто из потребе за дружењем Срба из цијелог свијета, као и очувањем традиције, културе, језика и писма.

Када је ријеч о заштити српског језика и ћирилице, Стојановић је навео да Република Српска и Србија имају довољне добре законе о језику и писму, али да је проблем што се не примјењују довољно.

“Предсјендик нашег Удружења је био управо Добрица Ерић и зато ми настављамо његову борбу. Зато сада имамо нашег члана Дејана Матића који подиже тужбе против институција које крше законе јер неупотребљавају језик и писмо. Наша борба је да ћирилица по закону постане јавно, а не службено писмо као што је сада”, истакао је Стојановић.

Као један од успјеха борбе овог удружења, Стојановић је истакао да је предузеће “Паркинг сервис” Београд прије годину и по дана сва обиљежја написао на ћирилици.

Током академије уручени су ваучери за осам ученика основних школа из Републике Српске, који ће у организацији Православног спортског удружења “Свети Срб и ја” од 10. до 25. августа боравити на грчком острву Крф.

Ваучере је уручила организациони секретар овог удружења за Црну Гору Марија Миликић која је појаснила да на Крф путују најуспјешнији основци који су учествовали у литерарном конкурсу “Сви моји преци”.

Миликићева је нагласила да ће ђеца током боравка на овом острву учити о култури, историји и свему ономе што су Србима оставили преци, а што будуће генерације требају да чувају и памте.

“Ђеца морају да знају да је Републике Српска имала једну јако тешку историју, али исто тако и Крф, који је веома битан за српски народ. Сви смо на истом задатку, да помогнемо ђеци да најбоље науче, како не бисмо имали грешке које смо раније чинили”, истакла је Миликићева.

Она је додала да ће на Крфу боравити ученици основних школа из свих српских земаља.

Десетогодишња Хелена Миљевић из села Кукојевици публици је рецитовала Ерићеве стихове Ерићевих поема “Пркосна пјесма” и “Сви моји преци”.

“Веома ми значи што учествујем у овом програму јер обично и рецитујем Ерићеве пјесме, а посебно што је академије посвећена Ерићу”, Рекла је Миљевићева.

Добрица Ерић био је српски књижевник, пјесник, прозни и драмски писац. Аутор је више романа, пет књига лирске прозе, 23 збирке пјесама, пет позоришних драма и 40 књига за ђецу.

Био је члан Удружења књижевника Србије и многих других значајних асоцијација, међу којим и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу “Адлигат” у Београду, гђе се налази дио пјесникове заоставштине, у оквиру Збирке књижевника Добрице Ерића.

Ерић је заслужни умјетник града Београда, а ђела су му продавана у милионском тиражу и многа преведена на стране језике. Преминуо је 29. марта 2019. у 82. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана