Održana akademija u čast srpskog pjesnika Dobrice Erića

Srna
Održana akademija u čast srpskog pjesnika Dobrice Erića

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Akademija povodom pet godina od upokojenja velikog srpskog pjesnika Dobrice Erića, na kojoj su nastupili “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda, pjevačke grupe “Prosvjeta” iz Vukovara i “Srpski vez” iz Kumanova, te Helena Miljević iz Kukujevaca i Helena Inić iz Gračanice, održana je večeras u Istočnom Sarajevu.

Priredba je upriličena u okviru Kulturno-sportske manifestacije “Susreti srpskih zemalja”, koja se održava na Jahorini.

LJubinko Stojanović, predsjednik Skupštine Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” rekao je novinarima da je akademija organizovana s ciljem očuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, ali i da se učenici osnovnih škola upoznaju o njegovom djelu.

Stojanović je rekao da “Sureti srpskih zemalja” nisu nastali intervencijom neke kulturne ustanove ili političkim idejama, već čisto iz potrebe za druženjem Srba iz cijelog svijeta, kao i očuvanjem tradicije, kulture, jezika i pisma.

Kada je riječ o zaštiti srpskog jezika i ćirilice, Stojanović je naveo da Republika Srpska i Srbija imaju dovoljne dobre zakone o jeziku i pismu, ali da je problem što se ne primjenjuju dovoljno.

“Predsjendik našeg Udruženja je bio upravo Dobrica Erić i zato mi nastavljamo njegovu borbu. Zato sada imamo našeg člana Dejana Matića koji podiže tužbe protiv institucija koje krše zakone jer neupotrebljavaju jezik i pismo. Naša borba je da ćirilica po zakonu postane javno, a ne službeno pismo kao što je sada”, istakao je Stojanović.

Kao jedan od uspjeha borbe ovog udruženja, Stojanović je istakao da je preduzeće “Parking servis” Beograd prije godinu i po dana sva obilježja napisao na ćirilici.

Tokom akademije uručeni su vaučeri za osam učenika osnovnih škola iz Republike Srpske, koji će u organizaciji Pravoslavnog sportskog udruženja “Sveti Srb i ja” od 10. do 25. avgusta boraviti na grčkom ostrvu Krf.

Vaučere je uručila organizacioni sekretar ovog udruženja za Crnu Goru Marija Milikić koja je pojasnila da na Krf putuju najuspješniji osnovci koji su učestvovali u literarnom konkursu “Svi moji preci”.

Milikićeva je naglasila da će đeca tokom boravka na ovom ostrvu učiti o kulturi, istoriji i svemu onome što su Srbima ostavili preci, a što buduće generacije trebaju da čuvaju i pamte.

“Đeca moraju da znaju da je Republike Srpska imala jednu jako tešku istoriju, ali isto tako i Krf, koji je veoma bitan za srpski narod. Svi smo na istom zadatku, da pomognemo đeci da najbolje nauče, kako ne bismo imali greške koje smo ranije činili”, istakla je Milikićeva.

Ona je dodala da će na Krfu boraviti učenici osnovnih škola iz svih srpskih zemalja.

Desetogodišnja Helena Miljević iz sela Kukojevici publici je recitovala Erićeve stihove Erićevih poema “Prkosna pjesma” i “Svi moji preci”.

“Veoma mi znači što učestvujem u ovom programu jer obično i recitujem Erićeve pjesme, a posebno što je akademije posvećena Eriću”, Rekla je Miljevićeva.

Dobrica Erić bio je srpski književnik, pjesnik, prozni i dramski pisac. Autor je više romana, pet knjiga lirske proze, 23 zbirke pjesama, pet pozorišnih drama i 40 knjiga za đecu.

Bio je član Udruženja književnika Srbije i mnogih drugih značajnih asocijacija, među kojim i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u Beogradu, gđe se nalazi dio pjesnikove zaostavštine, u okviru Zbirke književnika Dobrice Erića.

Erić je zaslužni umjetnik grada Beograda, a đela su mu prodavana u milionskom tiražu i mnoga prevedena na strane jezike. Preminuo je 29. marta 2019. u 82. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana