Новинари и представници институција морају да се односе професионално

Срна
Новинари и представници институција морају да се односе професионално

САРАЈЕВО - Управни одбор Удружења БХ новинари оштро је осудио несвакидашњи инцидент у којем је новинар Зорица Кусмук вербално, а потом и физички напала портпарола Полицијске управе Бијељина Александру Марић, те позива све новинаре и остале медијске раднике да буду максимално професионални у комуникацији са представницима институција.

"Добра сарадња са институцијама и професионалан однос према њиховим представницима подједнако су важни за квалитетно обављање новинарског посла као и указивање на проблеме и евентуалне нерегуларности у раду појединих институција. Међусобно вријеђање, провокације и физички обрачуни нису и не смију бити начин комуникације између новинара и запослених у институцијама. Без обзира на своје личне ставове и увјерења, једни према другима у послу се морају односити максимално професионално и узајамно поштујући обавезе и захтјеве које им њихове професије диктирају", истиче се у саопштењу.

У том смислу, констатују из овог удружења, однос новинара са портпаролима институција посебно је важан јер су портпароли за новинаре прва, а најчешће и најважнија карика у приступу информацијама које су им неопходне за њихов рад.

У саопштењу се аплеује на колеге и колегинице из медија да раде на унапређењу тих односа како би понајприје себи олакшали посао те да поштују права оних са којима свакодневно комуницирају и о којима извјештавају, као и етичке кодексе професионалног новинарства.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је 21. јануара да је портпарола Полицијске управе Бијељина Александру Марић вербално, а потом и физички напала новинар Зорица Кусмук.

У саопштењу је из МУП-а Српске, уз које је медијима достављен и видео-снимак инцидента који се догодио испред зграде Полицијске управе Бијељина, наводи се да је Кусмукова напала Марићеву јер јој, како је тврдила, није била достављена најава за редовну конференцију за новинаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана