Нерентабилна сточарска производња узима данак: На празничним трпезама мањкаће печења

Јана Кезић
Нерентабилна сточарска производња узима данак: На празничним трпезама мањкаће печења

БАЊАЛУКА - На бројним празничним трпезама становника Српске фалиће печење, јер је упркос вишим цијенама прасића велика потражња, а танка понуда довела до несташице коју узгајивачи објашњавају смањеном производњом у протеклом периоду.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић потврдио је за “Глас Српске” да ове сезоне мањка прасића у понуди на домаћем тржишту.

- Разлог је девастирана домаћа производња у периодима када је била потпуно нерентабилна и кад су се произвођачи суочавали са огромним губицима. Ми годинама говоримо да је битно очувати домаћу производњу - рекао је Маљчић.

Додао је да велика потражња диже цијене које достижу и до шест марака по килограму живе ваге, док је у овом периоду, како каже, ишла до пет марака.

- Међутим, прасића једноставно нема на тржишту. Још већи проблем ће бити послије Божића. До краја јануара има доста празника и ту ће вјероватно доћи до још веће тражње и поскупљења - рекао је Маљчић.

Додао је да ће високе цијене бити до 1. маја и у ЕУ јер се и код њих у том периоду тражи прасе више.

- Питање је шта ће бити послије 1. маја, ако цијена опет падне ми ћемо тотално угасити производњу - рекао је Маљчић. Додао је да је и он као један од већих произвођача већ направио план како да распрода све крмаче и престане се са тим бавити.

- То ми само први губитак већи од 100.000 марака годишње, а нисмо ми милионери да можемо то издржати - рекао је Маљчић.

Бошко Петровић из Горње Чађавице надомак Бијељине који се бави узгојем и продајом прасића казао је за “Глас” да је до несташице дошло због поскупљења цијена хране па се народу више не исплати да их гаји.

- Народ више неће да их гаји и да гледа како се мрзну и оболијевају, а тек онда када треба да се прода прасе настају муке јер се народ увијек цјењка. Некада не успију ни да продају прасиће, а онда они прерасту и продају их по најнижим могућим цијенама, само да их се ријеше, да не једу храну. И зато је доста људи са села одлучило да смањи узгој - испричао је Петровић. У посљедње вријеме, каже, узгајивачи хране стоку само за личне потребе.

- Код нас се цијене крећу од 4,5 до пет марака по килограму живе ваге, а мислим да ће на Божић ићи и до седам марака - рекао је Петровић. Испричао је да многи људи желе да им се достави исјечено печено прасе те да те све услуге коштају.

- Прасе од 20 до 30 килограма са свим тим услугама кошта око 150 марака - рекао је Петровић.

Трговац на сточној пијаци у Бањалуци, који је желио да остане анониман, казао је да малих прасића нема ни за лијека. Рекао је да се цијена прасића креће по 5,5 марака по килограму живе ваге, а на питање да ли ће цијене ићи још горе, казао је да не зна.

Конкуренција

Мишо Маљчић каже да пољопривреднике највише мучи нелојална конкуренција из иностранства.

- Европа вишак код својих сточара рјешава огромним субвенцијама за извоз а у том моменту наша производња не може да буде конкурентна. Ово траје предуго и ми смо толико заморени да не можемо то издржати, а због свега тога долази до смањења производње - казао је Маљчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана