Не пријети несташица лијекова

Д. К.
Не пријети несташица лијекова

Бањалука - БиХ не пријети несташица лијекова, иако двије водеће свјетске фармацеутске компаније "Астра Зенеца" и "Санофи Авентис" повлаче своје медикаменте са њеног тржишта.

 

Према ријечима директора Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташе Грубиша, фармацеутска компанија "Астра Зенеца" повукла је своје лијекове са тржишта БиХ на основу њихове пословне одлуке, а компанија "Санофи Авентис" само поједине лијекове, који имају регистроване паралеле од других произвођача.

- То значи да ова предметна повлачења неће негативно утицати, нити ће нарушити систем снабдијевања и доступност лијекова у БиХ - истакла је Грубиша.

"Астра Зенеца" и "Санофи" производе лијекове за тромбозу, кардиоваскуларне болести, дијабетес, за поремећај пробавног система, те лијекове за плућне болести и астму.

У Удружењу приватних апотека ФБиХ за повлачење лијекова криве апотеке, јер ове установе не могу плаћати своје обавезе добављачима, па су многе због дугова затворене.

 Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС, у Српској тренутно ради 386 апотека.

- У посљедње двије године отворене су 22 апотеке док је 51 затворена. Затварање апотеке обавља се на основу захтјева те здравствене установе. Подносилац захтјева није дужан навести разлог због чега то чини - казали су у Министарству.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана