Након пропалог договора, рудари сутра испред зграде Владе ФБиХ

СРНА
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Представници Синдиката радника рудника угља у Федерацији БиХ /ФБиХ/ разговарали су данас у Сарајеву са представницима ресорног министарства у федералној Влади и федералне "Еклектропривреде", али без договора о исплати плата зеничким рударима за јануар и фебруар, због чега ће они сутра протестовати испред сједишта Владе.

Федерални министар енергије, рударства и индустрије Ведран Лакић рекао је након састанка да се и даље тражи обострано задовољавајуће рјешење, те изразио жаљење што није постигнут договор са представницима Синдиката.

Лакић је констатовао да је чињеница да зеничким рударима нису исплаћене јануарска и фебруарска плата, те подсјетио да је у септембру прошле године са синдикатима, менаџментом Рудника мрког угља "Зеница" и "Електропривредом" усаглашено да је 800 запослених превише за обим посла у руднику.

"Тада је договорено да се 150 запослених збрине на правден начин и да се, доводећи Рудник у оптимално стање, повећа производња, што је обећало руководство Рудника. `Електропривреда` је до данас исплатила 41,2 милиона КМ за Рудник мрког угља `Зеница` и збринули су, не 150, него 199 радника. Свели смо број запослених на оптималан ниво. Али, ниво производње остао је на 30 и нешто одсто", навео је Лакић и објаснио да је то недовољно да се обезбиједи исплата плата.

Он је изразио увјерење да ће рјешење бити постигнуто, али да мора да се води рачуна о нивоу производње и процедурама.

На сутрашњем протесту пред зградом Владе ФБиХ у Сарајеву ће, према најави, бити рудари из свих седам рудника Концерна "Електропривреда" и очекује се долазак више од 300 рудара.

Зенички рудари у штрајк су ступили 6. марта јер нису добили ниједну плату за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана