На туђу његу чека све више људи

Милијана Латиновић
На туђу његу чека све више људи

Бањалука - Све више становника Српске због лошег здравственог стања треба туђу његу и помоћ, а њих 22.184 користили су ово право током прошле године.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС истичу да је из године у годину број оних којима је помоћ потребна већи за око 80 корисника. Право на додатак за помоћ и његу другог лица дефинисано је Законом о социјалној заштити РС, а износ накнаде зависи од просјечне нето плате из претходне године.

- Додатак за туђу његу и помоћ у прошлој години износио је 165 КМ за прву групу и 82,5 марака за другу групу - рекли су у Министарству.

Имајући у виду чињеницу да је наталитет у Српској у паду те да је велики број становништва старије популације, сваке године центрима за социјални рад обрати се велики број оних којима је потребна туђа њега.

- Крајем прошле године регистровано је 3.998 корисника туђе његе и помоћи. Од тога 45 одсто лица са тјелесним инвалидитетом, 33 одсто имају комбиноване сметње, њих 20 одсто ментални проблем, а чулне сметње има два одсто корисника - рекли су у Центру за социјални рад Бањалука.

Додају да је комисија за утврђивање способности лица у поступку остваривања овог права утврдила 286 неоснованих захтјева, односно ријеч је о особама које су способне за рад.

У Центру за социјални рад у Приједору истичу да захтјев за туђу његу и помоћ углавном подносе сродници који брину о лицима нарушеног здравственог стања.

- Центар је лани запримио 395 захтјева за признавање права на додатак за помоћ и његу другог лица, што је за око 100 више него годину раније - рекли су у приједорском центру.

На крају прошле године Центар за социјални рад у Бијељини имао је 1.422 корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица. У овом центру истичу да константно расте број захтјева за остваривање права на овај новчани додатак.

У Центру за социјални рад Добој истичу да захтјеве најчешће подносе стара и изнемогла лица која нису у стању да самостално обављају основне животне активности.

- Лани смо имали 455 захтјева и тај број је сваке године већи - рекли су у овом центру.

Новац за исплату ових накнада обезбјеђују Министарство здравља и социјалне заштите РС и локалне заједнице.

Закон

Законом о социјалној заштити прописано је да право на туђу његу и помоћ остварују лица старија од три године којима је због тјелесних, менталних или чулних поремећаја, затим изражених промјена у здравственом стању, неопходна стална помоћ и њега другог лица.

Услов је да лице ово право не може остварити по другом основу и да не користи право на смјештај у установи социјалне заштите.

Број корисника права на туђу његу и помоћ

Бањалука  3.998

Приједор    395

Бијељина  1.422

Добој      455

Додатак за туђу његу и помоћ

165 КМ за прву групу

82,5 КМ за другу групу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана