На хрватске плаже не води ни јефтинији тест

Милијана Латиновић
На хрватске плаже не води ни јефтинији тест

БАЊАЛУКА - Упркос појефтињењу комерцијалних ПЦР тестова на “ковид 19” који од јуче у Српској коштају 150 марака, у туристичким агенцијама не очекују гужве јер становници ово љето махом проводе на домаћим дестинацијама широм Републике.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић рекао је јуче да цијена комерцијалних тестова умјесто досадашњих 200 износи 150 марака по особи, те да тестова има довољно за све оне који желе да се тестирају. Нагласио је да је одлука о појефтињењу усвојена на управом одбору и додао да је до сада урађено укупно 3.700 комерцијалних тестова.

У Институту појашњавају да грађани који имају потребу за комерцијалним тестирањем, било да је ријеч о радницима у иностранству, студентима, онима који путују на лијечење, или грађани који се тестирају у сврху туристичких путовања треба да позову број телефона који се налази на интернет страници Института најкасније седам дана прије планираног одласка на пут. Истичу да се налаз тог теста добија исти дан, те да су плаћања ослобођени само они који у иностранство путују ради лијечења и имају рјешење Фонда здравственог осигурања РС.

У туристичким агенцијама у РС кажу да је ово појефтињење симболично те да не вјерују да ће у наредним данима бити повећан број оних који ће на одмор кренути у земље које на граници траже негативан ПЦР тест попут сусједне Хрватске.

У бањалучкој Туристичкој агенцији “Смиљић Травел” кажу за “Глас Српске” да су грађани избјегавали љетовање у Хрватској у протеклом периоду упрво због скупих тестова.

- За четворочлану породицу било је потребно 800 марака, за тај износ могли су да плате добар дио љетовања. Комерцијални тестови су и даље скупи и мислим да ће се наши становници тешко одлучивати за љетовање у земљама које траже негативан тест, јер заиста изискује много новца у поређењу са нашим стандардима - рекли су у овој агенцији.

Њихово мишљење дијеле и колеге у приједорској Туристичкој агенцији “Вуковић” у којој кажу да су у јуну неколико пута покушали организовати туристичке туре за иностранство, али су их отказали јер се границе нису отварале, а ни заинтересованих није било довољно.

- За сада смо дигли руке од иностраних тура и радимо аранжмане за домаће дестинације. Тестови су прескупи и коштају колико три или четири ноћи у хотелима. Велики је одзив за домаће дестинације, Неум је сада у рангу Макарске по броју путника, а велика је заинтересованост и за дестинације попут Вишеграда и Бање “Врућице” које реализујемо кроз пројекат туристичких ваучера - рекли су у агенцији “Вуковић”.

Према посљедњим подацима у Српској је регистровано још 94 заражених од укупно 545 тестираних на вирус корона, а забиљежена су и два смртна случаја. Бранислав Зељковић је рекао да је највише новозаражених, 21 из Бањалуке, осам из Добоја, седам из Мркоњић Града, пет из Пала, по четири из Дервенте, Шамца и Фоче, док су остале локалне заједнице са мањим бројем обољелих.

- У болницама у Српској налази се 269 обољелих од вируса корона, од којих је 16 особа на респираторима. Ови подаци говоре да је погоршана епидемилошка ситуација у РС, јер је видљив тренд раста броја позитивних на вирус корона, али да је охрабрујуће то што нема експоненцијалног раста у односу на претходне седмице - рекао је Зељковић.

Руска вакцина

Говорећи о вакцини против вируса корона која је регистрована у Русији, премијер Радован Вишковић је рекао да су представници Српске информације о вакцини имали и раније.

- Вакцина је за почетак предвиђена за тржиште Русије. Српска и БиХ преговарају да станемо у ред за вакцину чим се она појави на тржишту. Чак смо понудили да дамо аванс како бисмо за наше грађене обезбиједили тај у овом тренутку тако драгоцјени лијек - рекао је Вишковић.

Бранислав Зељковић је рекао да очекује више информација о руској вакцини против вируса корона како би могао заузети одређени став о томе.

- Неопходни су нам додатни подаци о тестирањима која су вршена, те који систем квалитета и стандарде испуњава - рекао је Зељковић.

Серолошко тестирање

У Заводу за трансфузијску медицину РС уводе се услуге серолошког тестирања на антитијела на вирус корона, а цијена појединачног теста је 22,50 КМ.

- Овим тестовима се утврђује присуство антитијела на тренутно активну или прележану вирусну инфекцију “ковид 19” - саопштено је из Завода за трансфузијску медицину. У Заводу се узимају узорци сваког радног дана од седам до 15 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана