Мљекарски сектор у БиХ забиљежио лани рекордну вриједност извоза од 106,6 милиона КМ

Milijana Latinović
Мљекарски сектор у БиХ забиљежио лани рекордну вриједност извоза од 106,6 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Мљекарски сектор у БиХ забиљежио је лани рекордну вриједност извоза од 106,6 милиона марака, а иако у пласману предњаче павлака и млијеко, учешће јогурта у спољнотрговинској размјени расте све више.

Према резултатима анализе Спољнотрговинске коморе БиХ који су представљени данас, вриједност прошлогодишњег извоза у мљекарском сектору већа је за 20 одсто у односу на 2018. годину, док је увоз лани порастао за 25,6 одсто, па је покривеност увоз извозом порасла на 59 одсто.

 

- Количински посматрано, биљежимо суфицит у размјени од скоро 6.855 тона, али вриједносно смо у дефициту од 73 милиона марака. Разлог томе лежи у  неповољној структури размјене, јер највише извозимо млијеко и павлаку, док првенствено увозимо сир. У структури извоза порасло је учешће јогурта, а смањило се учешће дуготрајног млијека – наведено је у анализи.

Секретар асоцијације за прехрамбену индустрију Спољнотрговинске коморе БиХ Тијана Мухамедагић истакла је да су тржишта обухваћена ЦЕФТА споразумом заслужна су за 86 одсто извоза, док ЕУ тржишта учествују у укупном извозу са 13 одсто.

- Иако је извоз на тржиште Хрватске порастао за 33 одсто, неупоредиво бољи резултат забиљежен је у Србији, гдје је извоз више него удвостручен - рекла је Мухамедагићева.

Замјеник шефа пројекта развоја тржишне пољопривреде "Фарма два" који се реализује у сарадњи са шведском и америчком владом, Феђа Беговић каже да је у фокусу подршке кроз тај пројекат било побољшање квалитета сировог млијека, повећање степена прераде кроз подршку инвестицијама и увођење нових производа.

- Упоредо са растом извоза и структура извоза се континуирано поправља, односно расте пласман производа са доданом вриједношћу, као што је јогурт. У задњих пет година извоз јогурта је утростручен - истакао је Беговић нагласивши да забрињава то што увоз сира константно расте, те је лани увезен сир вриједан 82 милиона, док је БиХ извезла свега седам милиона марака сира.

На представљању резултата у спољнотрговинској размјени у БиХ у прошлој години истакнуто је да је "Млијекопродукт" из Козарске Дубице лидер у извозу.

Представник "Млијекопродукта" Владо Сандић рекао је да је компанија у прошлој години забиљежила раст на свим извозним тржиштима.

Према његовим ријечима, структура извоза је била повољна тако да су извозили много више производа са већом вриједношћу.

"Црна Гора је тржиште на којем `Млијекопродукт` остварује свој највећи извоз, око 50 одсто, али је свакако значајан извоз и на тржиште ЕУ, посебно Хрватске", истакао је Сандић.

Тржишта

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, захваљујући расту извоза од 118 одсто, тржиште Србије је прво по вриједност оствареног извоза који је износио 38 милиона марака. Прате га тржиште Црне Горе са 35 милиона марака, те Сјеверне Македоније са 17 и Хрватске са 13 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана