Mljekarski sektor u BiH zabilježio lani rekordnu vrijednost izvoza od 106,6 miliona KM

Milijana Latinović
Mljekarski sektor u BiH zabilježio lani rekordnu vrijednost izvoza od 106,6 miliona KM

BANjALUKA - Mljekarski sektor u BiH zabilježio je lani rekordnu vrijednost izvoza od 106,6 miliona maraka, a iako u plasmanu prednjače pavlaka i mlijeko, učešće jogurta u spoljnotrgovinskoj razmjeni raste sve više.

Prema rezultatima analize Spoljnotrgovinske komore BiH koji su predstavljeni danas, vrijednost prošlogodišnjeg izvoza u mljekarskom sektoru veća je za 20 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je uvoz lani porastao za 25,6 odsto, pa je pokrivenost uvoz izvozom porasla na 59 odsto.

 

- Količinski posmatrano, bilježimo suficit u razmjeni od skoro 6.855 tona, ali vrijednosno smo u deficitu od 73 miliona maraka. Razlog tome leži u  nepovoljnoj strukturi razmjene, jer najviše izvozimo mlijeko i pavlaku, dok prvenstveno uvozimo sir. U strukturi izvoza poraslo je učešće jogurta, a smanjilo se učešće dugotrajnog mlijeka – navedeno je u analizi.

Sekretar asocijacije za prehrambenu industriju Spoljnotrgovinske komore BiH Tijana Muhamedagić istakla je da su tržišta obuhvaćena CEFTA sporazumom zaslužna su za 86 odsto izvoza, dok EU tržišta učestvuju u ukupnom izvozu sa 13 odsto.

- Iako je izvoz na tržište Hrvatske porastao za 33 odsto, neuporedivo bolji rezultat zabilježen je u Srbiji, gdje je izvoz više nego udvostručen - rekla je Muhamedagićeva.

Zamjenik šefa projekta razvoja tržišne poljoprivrede "Farma dva" koji se realizuje u saradnji sa švedskom i američkom vladom, Feđa Begović kaže da je u fokusu podrške kroz taj projekat bilo poboljšanje kvaliteta sirovog mlijeka, povećanje stepena prerade kroz podršku investicijama i uvođenje novih proizvoda.

- Uporedo sa rastom izvoza i struktura izvoza se kontinuirano popravlja, odnosno raste plasman proizvoda sa dodanom vrijednošću, kao što je jogurt. U zadnjih pet godina izvoz jogurta je utrostručen - istakao je Begović naglasivši da zabrinjava to što uvoz sira konstantno raste, te je lani uvezen sir vrijedan 82 miliona, dok je BiH izvezla svega sedam miliona maraka sira.

Na predstavljanju rezultata u spoljnotrgovinskoj razmjeni u BiH u prošloj godini istaknuto je da je "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice lider u izvozu.

Predstavnik "Mlijekoprodukta" Vlado Sandić rekao je da je kompanija u prošloj godini zabilježila rast na svim izvoznim tržištima.

Prema njegovim riječima, struktura izvoza je bila povoljna tako da su izvozili mnogo više proizvoda sa većom vrijednošću.

"Crna Gora je tržište na kojem `Mlijekoprodukt` ostvaruje svoj najveći izvoz, oko 50 odsto, ali je svakako značajan izvoz i na tržište EU, posebno Hrvatske", istakao je Sandić.

Tržišta

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, zahvaljujući rastu izvoza od 118 odsto, tržište Srbije je prvo po vrijednost ostvarenog izvoza koji je iznosio 38 miliona maraka. Prate ga tržište Crne Gore sa 35 miliona maraka, te Sjeverne Makedonije sa 17 i Hrvatske sa 13 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana