Министарство финансија: Приређивачи неистинама и паушалним закључцима манипулишу јавношћу

Срна
Foto: архива

БАЊАЛУКА- Удружење приређивача игара на срећу које окупља само дио приређивача у Републици Српској манипулише јавношћу на основу паушалних података, саопштило је Министарство финансија, те поручило како није тачно да повлашћује поједине приређиваче.

Из Министарства су навели да се у посљедњем објављеном тексту наводи да је "Лутрија Републике Српске почела пословно да посрће, те да су финансијски губици резултат монопола Електронске видео лутрије /ЕВЛ/, и да је Лутрија Српске параван и сервис за заштиту приватног капитала".

Лутрија Републике Српске, оснивањем ЕВЛ, није имала никакав губитак нити издатак, тако да су потпуно нетачне тврдње Удружења приређивача, тврде из Министарства финансија.

"Позитивно пословање ЕВЛ може искључиво и само имати позитиван утицај на Лутрију и до сада је и имало, јер је Лутрија власник 51 одсто дивиденде и ЕВЛ је извршио уплату дивиденде за 2020. годину у износу од 312.000 КМ, а такође ће извршити уплату дивиденде и за претходну годину што износи преко 1.000.000 КМ", нагласили су из Министарства финансија.

Министарство финансија Републике Српске је доношењем Закона о играма на срећу и подзаконских аката који уређују ову област реализовало основни циљ стварања повољне климе за повећање дисциплине у области игара на срећу, које је као крајњи резултат имало раст прихода у Буџету Републике Српске већи од 100 одсто од периода прије измјена. "У 2018. године укупан приход игара на срећу је био 28 милиона КМ, док је у 2021. години био 70 милиона КМ, а за првих четири мјесеца ове године износи 28,5 милиона КМ.

Уколико се тај тренд настави, годишњи приход ће бити већи од 85 милиона КМ", нагласили су из Министарства. Министарство подсјећа да је Лутрија Републике Српске јавно предузеће основано са циљем приређивања лутријских игара на срећу и да је Законом о игарама на срећу законско право приређивања свих /кладионичких, аутомата, интернет, електронских/ игара дато управо Лутрији Српске.

Лутрија је своје право приређивања електронских игара на срећу пренијела на Електронску видео лутрију, привредно друштво основано са њеним већинским капиталом и већинским управљачким правима, и унијела је то право као нематеријалну имовину у оснивачки капитал у ЕВЛ. На јавном позиву изабрано страно правно лице је власник мањинског удјела у ЕВЛ, а у капитал је унио износ од преко шест милиона КМ у новцу и у терминалима за приређивање електронских игара на срећу, наводи се у саопштењу.

Напоменуто је да Лутрија Републике Српске приређује по сопственом избору искључиво лутријске игре и то у континуитету од оснивања без неког већег улагања или унапређења, а да је негативан финансијски резултат везан, прије свега, за недомаћинско пословање у претходном периоду, неповољан уговор о приређивању лото игре и низ неповољних појединачних уговора закључиваних у претходном периоду.

У саопштењу подсјећају да је континуиран позитиван резултат Лутрије Републике Српске био занемарив, па је тако добит за 2019. годину износила око 48.000 КМ. Негативан финансијски резултат, напомињу, посљедица је и новог начина опорезивања добитака, па је тако Лутрији наложена исплата пореза на добитак у износу од 1.200.000 КМ који се односи на добитак на Лоту остварен на основу уплате тикета у Прњавору, а добитак је износио око 3.800.000 КМ.

"Добитак је исплаћен у Србији и порез плаћен у Србији, што је супротно одредбама нашег закона. Наиме, Лутрија Републике Српске је 2005. и 2016. закључила уговор са Државном лутријом Србије према којем се порез на највеће добитке плаћао искључиво у Србији што није било у складу са Законом о играма на срећу због чега је порез и био наложен за плаћање Лутрији", појаснили су из Министарства

. Предметни уговор је, како додају, у овој години заједничким напорима Лутрије Републике Српске и Министарства финансија измијењен и усаглашен са нашим Законом.

"Подаци и чињенице говоре о позитивном тренду и за Лутрију Републике Српске и за ЕВЛ, и такав тренд ће бити настављен и убудуће", оцијенили су у Министарству.

Подсјећају да дио приређивача игара на срећу, који су заступљени у Удружењу приређивача које се представља као легитимни заступник 90 одсто приређивача игара на срећу, константно изражава незадовољство, јер желе "враћање" старог закона и не желе он лајн надзор, при чему употребљавају све врсте притисака, укључујући медијски.

"Чињеница је да у овом удружењу нису заступљена три највећа приређивача игара на срећу у Републици Српској, а и чињеница да ово удружење нема ни интернет страницу, која је у данашње вријеме основ транспарентности сваком озбиљном субјекту, само указују да напори и улагања која врше институције у уређивању ове области иду у добром правцу", кажу у Министарству.

При томе, додају, одређен број приређивача који се чак ни не жели представити јавности манипулишу медијским простором како би на било који начин осујетили унапређење надзора у овој области.

"У прилог томе иде и чињеница да се оглашавају у медијима у моменту објављивања Упутства о начину увезивања приређивача игара на срећу на Рачунарски систем за онлајн надзор, у којем су приређивачима пописани посљедњи кораци које морају испунити, како би се увезали на Рачунарски систем за надзор", наведено је у саопштењу

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана