Ministarstvo finansija: Priređivači neistinama i paušalnim zaključcima manipulišu javnošću

Srna
Foto: arhiva

BANjALUKA- Udruženje priređivača igara na sreću koje okuplja samo dio priređivača u Republici Srpskoj manipuliše javnošću na osnovu paušalnih podataka, saopštilo je Ministarstvo finansija, te poručilo kako nije tačno da povlašćuje pojedine priređivače.

Iz Ministarstva su naveli da se u posljednjem objavljenom tekstu navodi da je "Lutrija Republike Srpske počela poslovno da posrće, te da su finansijski gubici rezultat monopola Elektronske video lutrije /EVL/, i da je Lutrija Srpske paravan i servis za zaštitu privatnog kapitala".

Lutrija Republike Srpske, osnivanjem EVL, nije imala nikakav gubitak niti izdatak, tako da su potpuno netačne tvrdnje Udruženja priređivača, tvrde iz Ministarstva finansija.

"Pozitivno poslovanje EVL može isključivo i samo imati pozitivan uticaj na Lutriju i do sada je i imalo, jer je Lutrija vlasnik 51 odsto dividende i EVL je izvršio uplatu dividende za 2020. godinu u iznosu od 312.000 KM, a takođe će izvršiti uplatu dividende i za prethodnu godinu što iznosi preko 1.000.000 KM", naglasili su iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je donošenjem Zakona o igrama na sreću i podzakonskih akata koji uređuju ovu oblast realizovalo osnovni cilj stvaranja povoljne klime za povećanje discipline u oblasti igara na sreću, koje je kao krajnji rezultat imalo rast prihoda u Budžetu Republike Srpske veći od 100 odsto od perioda prije izmjena. "U 2018. godine ukupan prihod igara na sreću je bio 28 miliona KM, dok je u 2021. godini bio 70 miliona KM, a za prvih četiri mjeseca ove godine iznosi 28,5 miliona KM.

Ukoliko se taj trend nastavi, godišnji prihod će biti veći od 85 miliona KM", naglasili su iz Ministarstva. Ministarstvo podsjeća da je Lutrija Republike Srpske javno preduzeće osnovano sa ciljem priređivanja lutrijskih igara na sreću i da je Zakonom o igarama na sreću zakonsko pravo priređivanja svih /kladioničkih, automata, internet, elektronskih/ igara dato upravo Lutriji Srpske.

Lutrija je svoje pravo priređivanja elektronskih igara na sreću prenijela na Elektronsku video lutriju, privredno društvo osnovano sa njenim većinskim kapitalom i većinskim upravljačkim pravima, i unijela je to pravo kao nematerijalnu imovinu u osnivački kapital u EVL. Na javnom pozivu izabrano strano pravno lice je vlasnik manjinskog udjela u EVL, a u kapital je unio iznos od preko šest miliona KM u novcu i u terminalima za priređivanje elektronskih igara na sreću, navodi se u saopštenju.

Napomenuto je da Lutrija Republike Srpske priređuje po sopstvenom izboru isključivo lutrijske igre i to u kontinuitetu od osnivanja bez nekog većeg ulaganja ili unapređenja, a da je negativan finansijski rezultat vezan, prije svega, za nedomaćinsko poslovanje u prethodnom periodu, nepovoljan ugovor o priređivanju loto igre i niz nepovoljnih pojedinačnih ugovora zaključivanih u prethodnom periodu.

U saopštenju podsjećaju da je kontinuiran pozitivan rezultat Lutrije Republike Srpske bio zanemariv, pa je tako dobit za 2019. godinu iznosila oko 48.000 KM. Negativan finansijski rezultat, napominju, posljedica je i novog načina oporezivanja dobitaka, pa je tako Lutriji naložena isplata poreza na dobitak u iznosu od 1.200.000 KM koji se odnosi na dobitak na Lotu ostvaren na osnovu uplate tiketa u Prnjavoru, a dobitak je iznosio oko 3.800.000 KM.

"Dobitak je isplaćen u Srbiji i porez plaćen u Srbiji, što je suprotno odredbama našeg zakona. Naime, Lutrija Republike Srpske je 2005. i 2016. zaključila ugovor sa Državnom lutrijom Srbije prema kojem se porez na najveće dobitke plaćao isključivo u Srbiji što nije bilo u skladu sa Zakonom o igrama na sreću zbog čega je porez i bio naložen za plaćanje Lutriji", pojasnili su iz Ministarstva

. Predmetni ugovor je, kako dodaju, u ovoj godini zajedničkim naporima Lutrije Republike Srpske i Ministarstva finansija izmijenjen i usaglašen sa našim Zakonom.

"Podaci i činjenice govore o pozitivnom trendu i za Lutriju Republike Srpske i za EVL, i takav trend će biti nastavljen i ubuduće", ocijenili su u Ministarstvu.

Podsjećaju da dio priređivača igara na sreću, koji su zastupljeni u Udruženju priređivača koje se predstavlja kao legitimni zastupnik 90 odsto priređivača igara na sreću, konstantno izražava nezadovoljstvo, jer žele "vraćanje" starog zakona i ne žele on lajn nadzor, pri čemu upotrebljavaju sve vrste pritisaka, uključujući medijski.

"Činjenica je da u ovom udruženju nisu zastupljena tri najveća priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, a i činjenica da ovo udruženje nema ni internet stranicu, koja je u današnje vrijeme osnov transparentnosti svakom ozbiljnom subjektu, samo ukazuju da napori i ulaganja koja vrše institucije u uređivanju ove oblasti idu u dobrom pravcu", kažu u Ministarstvu.

Pri tome, dodaju, određen broj priređivača koji se čak ni ne želi predstaviti javnosti manipulišu medijskim prostorom kako bi na bilo koji način osujetili unapređenje nadzora u ovoj oblasti.

"U prilog tome ide i činjenica da se oglašavaju u medijima u momentu objavljivanja Uputstva o načinu uvezivanja priređivača igara na sreću na Računarski sistem za onlajn nadzor, u kojem su priređivačima popisani posljednji koraci koje moraju ispuniti, kako bi se uvezali na Računarski sistem za nadzor", navedeno je u saopštenju

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana