Метеоролози издали упозорење: Стиже нам драстична промјена времена!

ГС
Foto: Илустрација/Агенције

Друга половина марта пролази у нестабилном времену са значајним температурним осцилацијама које се, судећи према тренутним моделима прогнозе, настављају и у данима пред нама.

Метеоролози са БХМетео.ба најављују да ће нам, након мирнијег дана, стићи наоблачење уз хладну фронту која се приближава са запада.

"Данас током дана умјерено до претежно облачно вријеме и већином суво. Ријетко на југозападу БиХ уз слабију кишу. Вјетар у постепеном јачању послијеподне, а небо је замућено усљед присуства честица сахарског пијеска и прашине у ваздуху", кажу метеоролози.

Упозоравају да у вечерњим сатима стиже промјена времена и то доласком јаке хладне фронте са запада. Хладни фронт би над Крајину стигао вечерас између 18 и 19 часова доносећи јак до олујан вјетар, јачу кишу и грмљавину. Затим ће се у наставку вечери релативно брзо премјештати ка истоку, захватајући тако све крајеве БиХ до ноћи на четвртак.

"Посебан опрез вечерас за дијелове Крајине, западне, дјелимично централне Босне те Херцеговину због јаких до олујних удара вјетра који понегдје могу достизати и орканску јачину од близу 100 км/х услијед конвективних процеса, што би проузроковало одређену штету на стамбеним објектима, ломљење дрвећа и слично. Поред вјетра у овим крајевима се очекује и највише падавина уз већином јачу кишу и пљускове са грмљавином, понегдје може бити и грмљавинског невремена", упозоравају.

Према њиховој прогнози, најмање падавина очекује се у дијеловима сјевероисточне, источне и већином централне БиХ, гдје ће хладни фронт стизати иза 21 сат доносећи пролазну кишу и на ударе јак вјетар. Такође, на врховима највиших планина пролазно је вечерас могућ снијег.

У ноћи на четвртак смиривање времена, па ће тако четвртак донијети мирније вријеме уз само локално могућу кишу и пљускове те већином умјерено до претежно облачно и вјетровито вријеме.

Осим тога, метеоролози за четвртак широм земље прогнозирају јак, локално и олујне ударе јужног и југозападног вјетра. Јачина вјетра већином 30 - 50 км/х, локално до 70 километара на сат, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана