Куће за 750 избјегличких породица

Ведрана Кулага
Куће за 750 избјегличких породица

Бањалука - Стручне екипе надлежних институција у РС требало би да, у оквиру Регионалног програма збрињавања, од ове седмице изађу на терен и обиђу на стотине избјеглих и расељених лица да би до марта имали списак оних најугроженијих којима ће бити обезбијеђен трајни смјештај.

Након што је прошле седмице у Сарајеву обиљежен почетак спровођења Регионалног програма збрињавања у БиХ тако што су ресорни министри и представници 22 општине потписали споразум о реализацији првог таласа, надлежни увјеравају да почињу припрему терена за избор корисника за други талас.

Како је раније речено, у другом таласу би требало да буде одабрано њих 750 и то до 10. марта.

Помоћник министра за избјеглице и расељена лица РС Драго Вулета рекао је да су већ ангажовани људи који ће идућих дана да виде стварну слику стања на терену како би се одабрали корисници којима је стамбено збрињавање најпотребније.

- Требало је да то буду по 250 породица из Хрватске и Србије за повратак у ФБиХ и 250 из БиХ, али пошто Србија и Хрватска нису успјеле да изврше провјере за те људе, они су помјерени за наредни талас. Ангажовали смо наше људе и крећемо на терен у овој седмици да изаберемо породице расељених које су у РС, а желе обнову своје имовине у ФБиХ - рекао је Вулета.

Он је оцијенио да је важно да БиХ испоштује рокове које тражи Развојна банка Савјета Европе да не бисмо изгубили динамику јер трећи талас, можда и најбитнији, како је рекао, треба ускоро да почне. Ту је, посјетио је, ријеч о градњи више од 250 станова.

- Чим изаберемо кориснике за други талас, кренућемо у одабир и рангирање корисника за станоградњу - рекао је Вулета и додао да је градња станова планирана у Бањалуци, Приједору, Градишци, Дервенти, Броду, Бијељини, Власеници, Билећи и Фочи. Говорећи о првом таласу збрињавања Вулета је подсјетио да је у том пакету предвиђена подјела грађевинског материјала за 20 корисника и да би помоћ требало да им стигне почетком идућег мјесеца.

У оквиру Регионалног стамбеног програма предвиђена је обнова 5.400 стамбених јединица у БиХ, од чега 4.200 у РС.

Средства

На донаторској конференцији у Сарајеву, која је одржана у априлу 2012. године, прикупљено је око 300 милиона евра, што је око 60 одсто средстава потребних за стамбено збрињавање најугроженијих избјеглица у све четири земље.

Из донаторског фонда Србија би требало да добије највише и то 335,2 милиона, Хрватска 119,7, БиХ 101 милион и Црна Гора 27,7 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана