Килограм товљеника као литар нафте

Анита Јанковић-Речевић
Килограм товљеника као литар нафте

Бањалука - Цијена товљених свиња у Републици Српској од новембра прошле године константно је у паду, а због увоза свињских полутки овог мјесеца је достигла рекордно низак ниво па произвођачи свакодневно сабирају штете.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже да свињари већ дуже од три мјесеца не могу остварити рентабилну цијену товљеника што се одражава на пословање.  

- Исплативу цијену, од три марке по килограму посљедњи пут смо имали средином новембра лани и од тада се стално смањује. На пад је највише утицала јефтина свињска полутка која се увози из ЕУ и кошта 2,5 марке по килограму. Резултат тога је смањена потражња домаћих свиња - рекао је Маљчић. 

Додао је да на пад тражње утиче и васкршњи пост.

- Прошао је и период кромокоља, а иза нас су празници и славе. Сада килограм живе ваге товљеника кошта од 2,20 до 2,40 КМ, што је једнако литру нафте. Добит у свињогојство посљедња два мјесеца је мисаона именица - прича Маљчић. Ситуацију ће, каже, донекле поправити подстицаји Владе РС који су ове године у односу на прошлу увећани за 20 марака по товљеној свињи.

- Кроз подстицаје ће нам бити уплаћено 50 КМ по утовљеној свињи док смо лани добијали 30 КМ, а годину раније свега 20. У Влади су нам обећали да ће подстицаји по крмачама прасилицама износити 100 КМ и тај новац ће нам помоћи да надокнадимо овај губитак - рекао је Маљачић.

Додао је да до скока цијена вјероватно неће доћи прије Васкрса, који се прославља почетком априла.  

- То значи да ћемо дуже вријеме бити нерентабилни, али зато ће зарадити месари јер цијене свињетине у месницама нису снижене ни за фенинг. Трговци сада зарађују дупле паре - каже Маљчић.

Власник фирме "Зеленгај" из Ламинаца код Градишке, Ранко Сарајлић, који на фарми има више од 1.000 утовљених свиња, истиче да ако овакве стање потраје, нема се чему надати.

- Са овим цијенама имамо само губитке и са увећаним подстицајима је питање да ли ћемо бити на нули, јер су подстицаји у ФБиХ и даље већи и износе 60 КМ по свињи. Тјеши ме што је на европском тржишту посљедњих неколико дана дошло до мањег скока цијена који ће се надам се рефлектовати и код нас - каже Сарајлић. 

Власник месница "Код Лазе", Лазо Шешић каже да је потражња за месом слаба и у месницама.

- Свиње од нове године откупљујем по килограму за 2,30 до 2,50 КМ плус ПДВ и тржиште је такво, некад мајка, некад маћеха. Чим дође прољеће ситуација ће се поправити, свињари треба мало да се стрпе - наводи Шешић, у чијим месницама цијене овог меса нису мијењање већ неко вријеме.

Цијене није спуштала ни бањалучка месница "Пејић".

- Месо набављамо од клаоница, а они цијене већ дуже вријеме нису мијењали и ми се усклађујемо с њима. Ако они спусте и ми ћемо, али сумњам да хоће - рекла је власница ове меснице Сњежана Пејић.  

Заштита производње

Мишо Маљчић истиче да би Савјет министара БиХ сада морао увести мјере заштите домаће производње и бар на два  мјесеца забранити увоз товних свиња. 

- У Српској се годишње утови 100.000 свиња иако имамо капацитета за 300.000-400.000, али проблем је несигурност тржишта због чега произвођачи не повећавају производњу јер и ово што утовимо не можемо распродати по рентабилним цијенама -  каже Маљчић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана