Јутрос из Сарајева након 10 година кренуо воз за Плоче

ГС
Foto: Klix.ba

Талго возови Жељезница Федерације БиХ тиме су први пута дио међународне жељезничке линије.

Од јутрос је, након што је линија била суспендована цијелу деценију, могуће до хрватског приморја доћи талго возовима Жељезница Федерације БиХ. Из Жељезница ФБиХ истичу да би путници требали купити карту дан прије путовања и то до 14 сати јер ће тиме олакшати бржи прелазак границе.

"Ово што могу ексклузивно да најавим јесте да ће поновно бити успостављена и линија Сарајево-Загреб. До децембра, када ће ступити на снагу нови ред вожње радићемо на новим капацитетима и особљу које ће бити на успостављању те међународне линије", казао је Енис Џафић, директор Жељезница Федерације БиХ.

Из Жељезница Федерације БиХ наглашавају да покушавају испунити све своје обавезе како према привреди тако и према путницима и учинити превоз комфорнијим и приступачнијим.

"Протеклих година имамо константно повећање превоза путника у путничком саобраћају и повећање терета у теретном саобраћају. Значи да водимо исправну политику и да смо спремни да испоштујемо све захтјеве", истакао је Џафић.

Од 2015. до 2020. године Жељезнице ФБиХ су биле у процесу реструктуисања. До тог периода су се налазиле у веома тешкој ситуацији у смислу организације рада и финансијског пословања.

"Протеклих 7 година смо успјели да смањимо своје текуће обавезе за преко 140 милиона према добављачима, банкама, Управи за индиректно опорезивање, Порезној управи. Успјели смо да реализујемо и 100 милиона инвестиција у побољшање жељезничке инфраструктуре", казао је Џафић.

По први пут, транспортне робе иду из луке Плоче преко БиХ до Србије, Мађарске, Чешке и Словачке.

"Налазимо се дакле пред једним свечаним догађајем. Вожња јужном пругом, како је ми зовемо, до лука Плоче није одавно могла бити виђена. И то је вожња једном од најзанимљивијим пруга у Европи, али и у свијету. Познато је да је ЦНН ову јужну пругу, сврстао у десет најљепших и најатрактивнијих пруга у Европи, а британски Гардиан у 18 најатрактивнијих у свијету. Возит ћемо се таквом пругом", казао је Фадил Новалић.

Истакао је значај жељезница у привреди, те да у развијеним земљама основу транспорта чине жељезнице, за што сматра да је тренд који ће доћи и у БиХ.

"Тако и ми чувамо перформансе наших жељезница и пруга како би могле, а већ су преузеле улогу у транспорту терета. Наиме, ми смо регионални лидер у превозу терета када се рачунају милиони тона, а несретна догађања у Украјини су показали да се то повећава, јер транспорти који су се догађали су се пребацили на југ, Плоче и то ми видимо по фреквенцији транспорта који иду преко Србије, Мађарске, до Украјине", истакао је федерални премијер.

Навео је да је Федерална влада инвестирала у "Јужну пругу" 37 милиона евра.

"Радимо пројекат и реновирања жељезнице до Добоја, на тзв. сјеверној пруги, а Влада ТК је преузела обавезу израде пројекта жељезничког коридора према Београду, Сарајево, Тузла, Брчко-Београд и Зворник-Београд", казао је Новалић.

Жељезнице ФБиХ су већ преговарале повећање локалног промета са неким кантонима, преноси Klix.ba.

Сезонски воз Сарајево - Плоче - Сарајево саобраћаће од 1. јула до 11. септембра 2022. године петком, суботом и недјељом. Полазак воза из Сарајева планиран је у 07:15 сати, а долазак у Плоче у 10:36 сати. Повратак воза из Плоча планиран је у 18:26 сати, а долазак у Сарајево у 21:51 сати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана