Jutros iz Sarajeva nakon 10 godina krenuo voz za Ploče

GS
Foto: Klix.ba

Talgo vozovi Željeznica Federacije BiH time su prvi puta dio međunarodne željezničke linije.

Od jutros je, nakon što je linija bila suspendovana cijelu deceniju, moguće do hrvatskog primorja doći talgo vozovima Željeznica Federacije BiH. Iz Željeznica FBiH ističu da bi putnici trebali kupiti kartu dan prije putovanja i to do 14 sati jer će time olakšati brži prelazak granice.

"Ovo što mogu ekskluzivno da najavim jeste da će ponovno biti uspostavljena i linija Sarajevo-Zagreb. Do decembra, kada će stupiti na snagu novi red vožnje radićemo na novim kapacitetima i osoblju koje će biti na uspostavljanju te međunarodne linije", kazao je Enis Džafić, direktor Željeznica Federacije BiH.

Iz Željeznica Federacije BiH naglašavaju da pokušavaju ispuniti sve svoje obaveze kako prema privredi tako i prema putnicima i učiniti prevoz komfornijim i pristupačnijim.

"Proteklih godina imamo konstantno povećanje prevoza putnika u putničkom saobraćaju i povećanje tereta u teretnom saobraćaju. Znači da vodimo ispravnu politiku i da smo spremni da ispoštujemo sve zahtjeve", istakao je Džafić.

Od 2015. do 2020. godine Željeznice FBiH su bile u procesu restruktuisanja. Do tog perioda su se nalazile u veoma teškoj situaciji u smislu organizacije rada i finansijskog poslovanja.

"Proteklih 7 godina smo uspjeli da smanjimo svoje tekuće obaveze za preko 140 miliona prema dobavljačima, bankama, Upravi za indirektno oporezivanje, Poreznoj upravi. Uspjeli smo da realizujemo i 100 miliona investicija u poboljšanje željezničke infrastrukture", kazao je Džafić.

Po prvi put, transportne robe idu iz luke Ploče preko BiH do Srbije, Mađarske, Češke i Slovačke.

"Nalazimo se dakle pred jednim svečanim događajem. Vožnja južnom prugom, kako je mi zovemo, do luka Ploče nije odavno mogla biti viđena. I to je vožnja jednom od najzanimljivijim pruga u Evropi, ali i u svijetu. Poznato je da je CNN ovu južnu prugu, svrstao u deset najljepših i najatraktivnijih pruga u Evropi, a britanski Gardian u 18 najatraktivnijih u svijetu. Vozit ćemo se takvom prugom", kazao je Fadil Novalić.

Istakao je značaj željeznica u privredi, te da u razvijenim zemljama osnovu transporta čine željeznice, za što smatra da je trend koji će doći i u BiH.

"Tako i mi čuvamo performanse naših željeznica i pruga kako bi mogle, a već su preuzele ulogu u transportu tereta. Naime, mi smo regionalni lider u prevozu tereta kada se računaju milioni tona, a nesretna događanja u Ukrajini su pokazali da se to povećava, jer transporti koji su se događali su se prebacili na jug, Ploče i to mi vidimo po frekvenciji transporta koji idu preko Srbije, Mađarske, do Ukrajine", istakao je federalni premijer.

Naveo je da je Federalna vlada investirala u "Južnu prugu" 37 miliona evra.

"Radimo projekat i renoviranja željeznice do Doboja, na tzv. sjevernoj prugi, a Vlada TK je preuzela obavezu izrade projekta željezničkog koridora prema Beogradu, Sarajevo, Tuzla, Brčko-Beograd i Zvornik-Beograd", kazao je Novalić.

Željeznice FBiH su već pregovarale povećanje lokalnog prometa sa nekim kantonima, prenosi Klix.ba.

Sezonski voz Sarajevo - Ploče - Sarajevo saobraćaće od 1. jula do 11. septembra 2022. godine petkom, subotom i nedjeljom. Polazak voza iz Sarajeva planiran je u 07:15 sati, a dolazak u Ploče u 10:36 sati. Povratak voza iz Ploča planiran je u 18:26 sati, a dolazak u Sarajevo u 21:51 sati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana