Jae Won Kim из Јужне Кореје знање обогаћује у највећем граду Српске

Данијела Бајић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - У жељи да прошири своје знање и истовремено стекне нова познанства упознајући другу културу, двадесетрогодишња Jae Won Kim из Јужне Кореје одлучила је да овај семестар проведе на Природно-математичком факултету (ПМФ) у Бањалуци, а највећи изазов јој је, каже, научити српски језик.

Ова ведра и насмијана студенткиња четврте године на одсјеку за медицинске науке на Природно-математичком факултету Женског универзитета у Сеулу без имало треме за “Глас Српске” прича да је БиХ, тачније Бањалука једно од мјеста с њене листе планираних посјета.

Оно што ју је највише привукло да на размјену студената дође управо у БиХ јесте сличност с Јужном Корејом, а оно што је заједничко за ове двије земље је, каже она, подијељеност.

- Током размјене одабрала сам студијски програм хемија и биологија на ПМФ-у у Бањалуци, јер то је некако најсродније мом избору занимања - казала је и додала да у Јужној Кореји има десет универзитета за жене, које прије нису имале прилику да се едукују.

Иако јој се у почетку није било лако снаћи у страној, од куће миљама далекој земљи, гдје како каже људи слабо причају енглески, сад већ би сваком студенту препоручила одлазак на овакво путовање.

- У јулу се враћам кући, јер се тада завршава ово моје путовање које је почело у фебруару. И већ ми полако постаје жао што одлазим, јер су људи овдје веома срдачни и гостопримљиви. Колеге с факултета ми много помажу, док се професори труде да буде што јасније и разумљивије - прича Ким.

Оно што би посебно истакла јесте то што професори посвећују пажњу свим студентима, а оно што је посебно олакшавајуће је то што овдје на вјежбама заједно раде задатке на факултету, док се то код њих сматра задаћом, која се ради код куће. 

- Ово је потпуно ново искуство и била сам веома узбуђена што долазим. Када сам први пут чула за БиХ нисам знала гдје је то, али послије сам почела да истражујем и онда сам помислила да могу да се повежем и студирам. Родитељи и пријатељи су то, на прву, тешко прихватили. Међутим, како су дани одмицали и они су били све опуштенији и сигурнији да ми ништа неће недостајати - прича ова студенткиња, која користи прилику да ужива у сваком трачку сунца, јер је у Јужној Кореји, каже, облачно и углавном пада киша.

Иако је Бањалука мало мјесто у односу на градове у којима је до сада била, каже да јој је град прирастао срцу. Оно што се драстично разликује јесте храна на коју баш и не може да се навикне.

- Ћевапе сам два пута до сада јела, али зато ми је бурек одличан - истакла је Ким, описујући живот у Бањалуци другачијим у односу на Сеул. 

У студентском дому јој је, каже, лијепо али је веома другачије него у њеној земљи јер никад није живјела у таквом амбијенту.

- Људи су веома пријатни према мени - каже она, посебно хвалећи српску културу. На питање гдје види своју будућност, додаје да још о томе не размишља те да сада жели да се фокусира на завршетак студија.

Пријатељи

Jae Won Kim каже како има информацију да у сљедећем семестру на размјену студената у БиХ треба да дође још један њен земљак.

- Ријеч је о мом познанику, а ја ћу свакако по повратку у своју земљу, колегама с факултета и пријатељима из приватног живота причати све најбоље о БиХ, односно о Бањалуци - казала је Ким.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана