Изградили повјерење: Школским полицајцима се дјеца свакодневно обраћају

Данијела Бајић
Изградили повјерење: Школским полицајцима се дјеца свакодневно обраћају

БАЊАЛУКА - Колико је савјесно и брзо реаговање у кризним ситуацијама значајно, најбоље показује тврдња да је у образовно-васпитним установама, од када су присутни школски полицајци, далеко мање проблема и пријава.

Да су задобили повјерење ученика, најбоље говори чињеница да се школским полицајцима у протеклих пола године дјеца свакодневно обраћају у вези с проблемима које имају, а који врло често и нису предмет њиховог рада.

У школама у Српској од септембра је 150 обучених школских полицајаца који поред обезбјеђења објекта и службене дужности, имају и улогу предавача и савјетника којем се могу обратити ђаци, наставници, али и родитељи.

У Полицијској управи Бањалука, на чијем подручју се налази укупно 108 основних и 20 средњих школа, истичу да је у протеклих неколико мјесеци евидентирано неколико случајева, односно инцидената у којима су учествовали ученици.

Најчешће се, кажу, радило о вербалном и физичком сукобу малољетних лица гдје није било тежих посљедица.

- У централним школама са великим бројем ђака школски полицајац је свакодневно присутан. У осталим школама ангажоване су вође сектора које са директорима школа остварују комуникацију, те по потреби предузимају неопходне мјере и радње - истакли су у ПУ Бањалука.

И ученици у Приједору свакодневно кроз разна питања остварују комуникацију са школским полицајцима.

Најчешћи проблеми до сада, како су навели у Полицијској управи Приједор, односили су се на долазак ученика у школу мопедима и мотоциклима супротно законским прописима, затим у виду непримјерене комуникације путем друштвених мрежа између ученика, непримјерено понашање ђака према наставном особљу и слично.

- Евидентиран је мањи број инцидената у којима су учествовали

ученици, а радило се о вербалном и физичком сукобумалољетника гдје није било тежих по сљедица - казали су у ПУ Приједор и додали да су у рјешавање проблема укључене стручне службе школе.

У ПУ Добој истичу да полицијски службеници редовно упознају руководство образов них установа са информацијама које добију од ученика и родитеља како би могли благовремено реаговати, док у ПУ Зворник наглашавају да је у протеклих пола године евидентиран један случај вршњачког насиља за вријеме малог одмора у просторијама школе, у којем је дошло до физичког напада једног малољетника на школског друга, који је повријеђен.

Просвјетари кажу да се, од када су припадници МУП-а присутни у школама, безбједност значајно повећала, како дјеце тако и запослених, као и школске имовине. Према ријечима школског психолога Јелене Тришић, родитељи сада највише страхују за безбједност дјеце на путу од куће до школе, јер ако неко неће направити ексцес у школи, урадиће то, примјера ради, на аутобуској станици.

- Најризичнији је излазак из друге смјене, због чега би тада на улици требало повећати присуство полиције. Лично су ми се родитељи ђака пожалили како страхују када им се дјеца сама враћају из друге смјене, због чега долазе по њих - казала је Тришићева.

Превенција У Полицијској управи Источно Сарајево истичу да је у протеклом периоду остварена и боља сарадња са управом школе,

те родитељима с циљем идентификације конкретних проблема. На овај начин је, такође, олакшано планирање и реализација превентивних активности усмјерених на едукацију кроз кампање о темама попут злоупотреба опојних дрога, оружја и вршњачког насиља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана