Хероји неба спасили на стотине живота

Данијела Стоканић
Хероји неба спасили на стотине живота

Бањалука - Неустрашиви тим Хеликоптерског сервиса РС, који на позив у помоћ полијеће одмах и стиже прије свих, у посљедње вријеме има све више посла, а за непуних мјесец дана спасио је чак осам живота.

Из базе у Залужанима, увијек на дежурству за потребе становника РС, у вјечиту трку с временом свакодневно полијеће пет искусних професионалца, некада, војних пилота. У хеликоптерима, који су прилично стари, извиђају пожаре, трагају за несталима, спасавају болесне и повријеђене.

Осим транспорта обољелих, као и спасавања грађана из одсјечених мјеста, изведено је и на стотине акција у којима су ови хероји неба допремали лијекове, храну, гориво, покриваче и друге намирнице угроженима.

Без обзира на то што је најмлађи хеликоптер стар 28 година, ни у једном моменту за протеклих осам година, колико постоји овај сервис, није била угрожена ничија безбједност захваљујући стручности техничког особља и оспособљености пилота. У жељи да се исти тренд високих стандарда настави и у будућности овај сервис је покренуо иницијативу за набавку вишенамјенског хеликоптера, јер одржавање старих летјелица постаје све скупље и теже.

Иако су свјесни тешке економске ситуације, директор овог сервиса Бобан Кустурић истиче да су приморани да занављају флоту набавком једног већег вишенамјенског хеликоптера.

- Нажалост, све је већа потреба становника РС за услугама хеликоптерског транспорта, како за потребе савладавања потешкоћа изазваних елементарним непогодама, тако за ваздушним медицинским транспортом - рекао је Кустурић, додајући да су одлучни да буду спремни да одговоре на све  захтјеве становништва РС и у будућности.

Он је истакао да су само за годину и по имали 57 успјешних медицинских евакуација. С обзиром на то да је Хеликоптерски сервис РС једини у региону који има комплетну медицинску опрему и медицинску пратњу, имали су позив за евакуацију и из ФБиХ из Универзитетског клиничког центра Кошево из Сарајева.

Осим тога, нагласио је Кустурић, овај сервис ради и за потребе Владе и предсједника РС, али, медицинска евакуација је, у сваком случају, приоритет, као и специјалне операције МУП-а РС.

- Медицинска евакуација је бесплатна за све становнике РС. Како би се ангажовао хеликоптерски сервис потребно је само да љекари, у било које доба дана, јаве да имају пацијента којем је неопходан хитан ваздушни медицински транспорт. Ми реагујемо истог момента - рекао је Кустурић.

Медицинске евакуације, посебно када су дјеца у питању, најтеже му падају, јер је, како каже, и сам родитељ.

- Ако хоћете да радите овај посао професионално у одређеним тренуцима морате да искључите емоције, а то је најтеже кад су дјеца у питању -  испричао је Кустурић.

Припадницима Хеликоптерског сервиса РС ће заувијек остати у сјећању евакуација бебе која била стара само три сата. Кустурић се присјетио и спасавања труднице за вријеме поплава која је касније на свијет донијела три бебе, као и евакуације 12 часова старе бебе из Јање.

Кустурић никада неће заборавити ни храброст седмогодишњег дјечака са великим опекотинама, којег су у зиму прије четири године из једног села код Невесиња превозили до болнице.

- Имао је јаке болове, али упркос томе, када су га љекари питали како се осјећа, дјечак је рекао "ништа ме не боли, летио сам хеликоптером" - казао је Кустурић.

Додао је да су такви позитивни примјери када се пацијенти опораве, а посебно дјеца, тиму највећа мотивација.

- Многи пацијенти нас послије опоравка контактирају у знак подршке и захвалности што је најбоља потврда да радимо прави посао за свој народ - казао је Кустурић.

Велике акције

Хеликоптерски сервис РС формиран је Уредбом Владе РС 2008. године као заједничка стручна служба за пружање услуга ваздушног транспорта. Сервис је под директном надлежношћу предсједника РС.

Само за вријеме поплава хеликоптерски тим је за шест дана извео 67 евакуација животно угрожених пацијената, трудница и беба. За вријеме великих сњежних падавина које су током 2012. године на двадесетак дана оковале Српску, Хеликоптерски сервис РС спровео је 250 акција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 12 беба
Рођено 12 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана