Деценија од смрти Слађане Кобас

С. Та.
Деценија од смрти Слађане Кобас

Приједор - На православном гробљу у Приједору обиљежена је деценија од када је своју велику битку за живот изгубила Слађана Кобас, тринаеста бањалучка звјездица.

Ова храбра дјевојчица је и поред тешких болести са којима се борила цијели живот била одличан ђак приједорске Основне школе "Доситеј Обрадовић". Слађана је једина преживјела беба из бањалучког породилишта ратне 1992. године, када је због затвореног коридора и немогућности допреме кисеоника за инкубаторе умрло 12 новорођенчади.

Парастос је служио протојереј Ранко Малетић, а на помену је био Слађанин отац Стојан, који је рекао да би његова кћерка, да је жива, 18. јуна напунила 24 године.

- Тешко је свих ових година и дана од када је нема. Велику је борбу за живот водила и то уз помоћ хуманих људи без којих не бих могао ништа да урадим - каже Стојан и додаје да су у томе велику улогу одиграли и медији, али да полако у заборав падају његова Слађана и 12 беба, као и њихове мајке.

- Живим од пензије, а имам ожењеног сина и удату кћерку и нико од њих нема посао. Тешко нам је, али од свега је највећа туга што моје најмлађе дијете није живо - казао је он.

Слађанина учитељица Нада Праштало је рекла да сјећање на ову црвенокосу дјевојчицу не блиједи.

- Када добијем првачиће, сјетим се Слађе, насмијане и пуне живота. Желим да је тако памтим. Мада, сјећам се и када се жалила да је не боли само глава, него и руке и ноге и када сам сазнала да њеној болести нема лијека - казала је она.

Слађана је имала тринаест и по година када је преминула. Преживјела је 12 тешких операција и била је велики борац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана