Блокада институција БиХ сљедећи корак

Марина Чигоја
Блокада институција БиХ сљедећи корак

Бањалука - Ратари из РС и ФБиХ блокирали су у петак царински терминал на граничном прелазу Орашје и најавили да ће блокирати институције БиХ у Сарајеву ако власти у наредних десет дана не прецизирају рокове у којима ће испунити њихове захтјеве за заштиту домаће производње.

Око 500 пољопривредника блокирало на терминалу у Орашју од 12 до 14 часова увоз све робе. Произвођачима млијека, узгајивачима свиња и перади и повртарима, који већ дуже вријеме држе под блокадом царински терминал у Градишци, у петак су се придружила и удружења товљача из оба ентитета и воћари из ФБиХ.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац рекао је да ратари више неће блокирати терминале и да властима дају рок од десет дана да испуне њихове захтјеве. Казао је да ратари траже од власти да дефинишу у којим роковима ће спровести мјере које су недавно донијели и одговорна лица за њихову реализацију.

- Такође, тражимо да се привремено затворе прелази који не задовољавају услове за царињење робе анималног поријекла, односно прелази Горица, Изачић и Орашје, а да прелази Бијача и Градишка што прије буду доведени у ред. Сва роба се мора царинити на царинским терминалима, а не по цестама. Ако нам не изађу у сусрет видимо се у Сарајеву гдје ћемо блокирати институције БиХ - поручио је Усорац.

Предсједник Удружења мљекара ФБиХ Мехмед Никшић истакао је да је око 500 пољопривредника из већих градова блокирало орашки терминал наглашавајући да је ово било посљедње упозорење властима. …

 

Опширнје прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана