Алтернативни смјештај обезбијеђен за 10 породица из општине Двор

Срна
Алтернативни смјештај обезбијеђен за 10 породица из општине Двор

ДВОР - За десет породица из општине Двор обезбијеђен је алтернативни смјештај након што су остали без својих кућа у разорном земљотресу крајем прошле године, изјавио је Срни начелник општине Никола Арбутина.

Арбутина је рекао да је, након што су статичари завршили посао на 50 објеката, десет објеката добило црвену наљепници, што значи да су неусловни за живот.

- За све породице, чији су објекти добили црвену наљепницу обезбијеђени су контејнери, камп-кућице и камп-приколице. Још 10 објеката добило је жуту наљепницу што значи да је потребна хитна санација која сада није могућа због временских прилика. Овим породицама је понуђен алтернативни смјештај, што су они одбили - објаснио је Арбутина.

Он је додао да су контејнери, камп-кућице и камп-приколице постављене у дворишта породица чије су куће означене црвеном наљепницом.

- Камп-приколице су приватне донације, једну камп-кућицу обезбиједио је Црвени крст, а једну Фондација „Солидарна“, након што се општина Двор обратила за помоћ. Два контејнера обезбиједила је Влада Хрватске, а два Митрополија загребачко-љубљанска и Српско народно вијеће - прецизирао је Арбутина.

Он је навео да временске прилике и ниска температура онемогућавају санацију кровова и димњака, као и процјену штете на терену.

- До сада је завршена санација кровова и димњака у 12 од 40 насеља гдје је пријављена штета од земљотреса. С обзиром на то да се земљотреси јављају и даље, настају и додатна оштећења. До сада је штету пријавило 700 домаћинстава - додао је Арбутина.

Уколико временске дозволе, Арбутина је рекао да ће већи број стручњака од половине наредне седмице наставити посао обиласка оштећених објеката и процјене штете.

Он је подсјетио да су грађани који су претрпјели штету од земљотреса позвани да се пријављују у Центар за социјални рад како би остварили право на једнократну помоћ Владе Хрватске у износу 2.500 куна (625 КМ) за једночлану и 3.500 куна (875 КМ) за вишечлану породицу.

Према његовим ријечима, битно је пријавити штету, јер ће то бити и услов за финансирање санације, будући да ће обнова законски бити регулисана.

Он је рекао да су службе Црвеног крста обишле сва домаћинства у Двору без обзира да ли су имали оштећења од земљотреса или не, те обезбиједио помоћ онима којима је била потребна.

На зградама институција, локалних установа и предузећа у општини Брод није пријављена штета од земљотреса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана