Alternativni smještaj obezbijeđen za 10 porodica iz opštine Dvor

Srna
Alternativni smještaj obezbijeđen za 10 porodica iz opštine Dvor

DVOR - Za deset porodica iz opštine Dvor obezbijeđen je alternativni smještaj nakon što su ostali bez svojih kuća u razornom zemljotresu krajem prošle godine, izjavio je Srni načelnik opštine Nikola Arbutina.

Arbutina je rekao da je, nakon što su statičari završili posao na 50 objekata, deset objekata dobilo crvenu naljepnici, što znači da su neuslovni za život.

- Za sve porodice, čiji su objekti dobili crvenu naljepnicu obezbijeđeni su kontejneri, kamp-kućice i kamp-prikolice. Još 10 objekata dobilo je žutu naljepnicu što znači da je potrebna hitna sanacija koja sada nije moguća zbog vremenskih prilika. Ovim porodicama je ponuđen alternativni smještaj, što su oni odbili - objasnio je Arbutina.

On je dodao da su kontejneri, kamp-kućice i kamp-prikolice postavljene u dvorišta porodica čije su kuće označene crvenom naljepnicom.

- Kamp-prikolice su privatne donacije, jednu kamp-kućicu obezbijedio je Crveni krst, a jednu Fondacija „Solidarna“, nakon što se opština Dvor obratila za pomoć. Dva kontejnera obezbijedila je Vlada Hrvatske, a dva Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i Srpsko narodno vijeće - precizirao je Arbutina.

On je naveo da vremenske prilike i niska temperatura onemogućavaju sanaciju krovova i dimnjaka, kao i procjenu štete na terenu.

- Do sada je završena sanacija krovova i dimnjaka u 12 od 40 naselja gdje je prijavljena šteta od zemljotresa. S obzirom na to da se zemljotresi javljaju i dalje, nastaju i dodatna oštećenja. Do sada je štetu prijavilo 700 domaćinstava - dodao je Arbutina.

Ukoliko vremenske dozvole, Arbutina je rekao da će veći broj stručnjaka od polovine naredne sedmice nastaviti posao obilaska oštećenih objekata i procjene štete.

On je podsjetio da su građani koji su pretrpjeli štetu od zemljotresa pozvani da se prijavljuju u Centar za socijalni rad kako bi ostvarili pravo na jednokratnu pomoć Vlade Hrvatske u iznosu 2.500 kuna (625 KM) za jednočlanu i 3.500 kuna (875 KM) za višečlanu porodicu.

Prema njegovim riječima, bitno je prijaviti štetu, jer će to biti i uslov za finansiranje sanacije, budući da će obnova zakonski biti regulisana.

On je rekao da su službe Crvenog krsta obišle sva domaćinstva u Dvoru bez obzira da li su imali oštećenja od zemljotresa ili ne, te obezbijedio pomoć onima kojima je bila potrebna.

Na zgradama institucija, lokalnih ustanova i preduzeća u opštini Brod nije prijavljena šteta od zemljotresa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana