Аџић: Наредне године почиње израда стратегије вјештачке интелигенције

СРНА
Аџић: Наредне године почиње израда стратегије вјештачке интелигенције

ГРАДИШКА - Градска управа Градишке у наредној години ће кренути са израдом седмогодишње стратегије вјетачке интелигенције, која би дефинисала наредне мјере у овом процесу, изјавио је градоначелник Градишке Зоран Аџић.

"Градска управа започела је процес дигитализације своје администрације и изградње инфраструктуре која ће омогућити примјену савремених технологија",
рекао је Аџић током отварања "Дана вјештачке интелигенције и роботике", који вечерас организован у градишком Културном центру.

Аџић је нагласио је "Дан вјештачке интелигеције и роботике" један од ријетких скупова оваквог типа у региону, којим локална управа жели да се укључи у савремене технолошке трендове.

Овај скуп окупио је бројне привреднике, грађане и ученике средњих школа који су жељели да чују искуства страчњака из ове области и упознају се најновијим достигнућима, истраживањима и иновацијама у свијету савремених технологија.

"Дан вјештачке интелигенције и роботике" организовала је Градска управа Градишка, у сарадњи стручњаком у области вјештачке интелигенције Дејаном Угреновић из Београда, која је, како је рекла, са задовољство прихватила да у свом родном граду представи одређене пројекте и развојни пут својих пријатеља и сарадника који су учествовали као предавачи на овом скупу.

Угреновићева је истакла да вјештачка интелигенција и роботика дају нове могућности у свакодневном животу и могу да допринесу постизању бољих резултата у привреди и пословању, али да су за њихову ефикасну примјену потребни едукација, жеља за напреком и препознавање бенефита и ограничења нових технолигија.

Власник фирме "Тикт мануфактура" Крашимир Бодрожић тврди да без примјене савремених технологија неће бити могуће произвести конкурентан пороизвод, због чега је од прошле године у својој фабрици за ЦНЦ обраду метала у Градишци кренуо са роботизацијом машина и производног процеса.

"Прилично смо ефективни, али још нисмо довољно ефикасни. Цијене радне снаге расту и томе се привреда мора прилагођавиати и радити на постизању ефикасности кроз примјену савремених технологија, вјештачке интелигенције и роботике. То не значи смањење броја радника, него постизање конкурентности и даљи развој на неком другом нивоу", закључио је Бодрожић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана