Adžić: Naredne godine počinje izrada strategije vještačke inteligencije

SRNA
Adžić: Naredne godine počinje izrada strategije vještačke inteligencije

GRADIŠKA - Gradska uprava Gradiške u narednoj godini će krenuti sa izradom sedmogodišnje strategije vjetačke inteligencije, koja bi definisala naredne mjere u ovom procesu, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

"Gradska uprava započela je proces digitalizacije svoje administracije i izgradnje infrastrukture koja će omogućiti primjenu savremenih tehnologija",
rekao je Adžić tokom otvaranja "Dana vještačke inteligencije i robotike", koji večeras organizovan u gradiškom Kulturnom centru.

Adžić je naglasio je "Dan vještačke inteligecije i robotike" jedan od rijetkih skupova ovakvog tipa u regionu, kojim lokalna uprava želi da se uključi u savremene tehnološke trendove.

Ovaj skup okupio je brojne privrednike, građane i učenike srednjih škola koji su željeli da čuju iskustva stračnjaka iz ove oblasti i upoznaju se najnovijim dostignućima, istraživanjima i inovacijama u svijetu savremenih tehnologija.

"Dan vještačke inteligencije i robotike" organizovala je Gradska uprava Gradiška, u saradnji stručnjakom u oblasti vještačke inteligencije Dejanom Ugrenović iz Beograda, koja je, kako je rekla, sa zadovoljstvo prihvatila da u svom rodnom gradu predstavi određene projekte i razvojni put svojih prijatelja i saradnika koji su učestvovali kao predavači na ovom skupu.

Ugrenovićeva je istakla da vještačka inteligencija i robotika daju nove mogućnosti u svakodnevnom životu i mogu da doprinesu postizanju boljih rezultata u privredi i poslovanju, ali da su za njihovu efikasnu primjenu potrebni edukacija, želja za naprekom i prepoznavanje benefita i ograničenja novih tehnoligija.

Vlasnik firme "Tikt manufaktura" Krašimir Bodrožić tvrdi da bez primjene savremenih tehnologija neće biti moguće proizvesti konkurentan poroizvod, zbog čega je od prošle godine u svojoj fabrici za CNC obradu metala u Gradišci krenuo sa robotizacijom mašina i proizvodnog procesa.

"Prilično smo efektivni, ali još nismo dovoljno efikasni. Cijene radne snage rastu i tome se privreda mora prilagođaviati i raditi na postizanju efikasnosti kroz primjenu savremenih tehnologija, vještačke inteligencije i robotike. To ne znači smanjenje broja radnika, nego postizanje konkurentnosti i dalji razvoj na nekom drugom nivou", zaključio je Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana