Знање средњошколаца ујединило регију: Проглашени побједници првог Регионалног апп изазова

PR
Знање средњошколаца ујединило регију: Проглашени побједници првог Регионалног апп изазова

Београд – Компаније Телеком Србија, м:тел Црна Гора и м:тел БиХ организовале су регионално финале такмичења за израду апликација за мобилне уређаје - "Регионални апп изазов". У регионалном финалу учествовали су средњошколци, побједници државних такмичења из БиХ, Србије и Црне Горе.

Због уједначености у квалитету, жири је одлучио да прво мјесто подијеле аутори двије апликације – "Sole & Share" тима ЛеВел из Гимназије "Бора Станковић" из Ниша и аутори апликације "Move Fit", коју је израдио тим RF Dev из школе "28. јуни" из Источног Сарајева. Чланови оба тима отпутоваће у Берлин, на једну од водећих IoT конференција.

Приликом уручења награде, генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк изразио је задовољство квалитетом презентованих апликација. "У име компаније Телеком Србија желим да истакнем да смо изузетно поносни на младе људе који су показали завидно знање, изузетан тимски и предузетнички  дух и вољу да истрају у процесу креирања апликација које олакшавају комуникацију у савременом свијету. Успјех који је мтс апп конкурс постигао у Србији претходних година инспирисао нас је да га проширимо и ван граница наше земље", изјавио је Ћулибрк.

Поред главних награда, додијељене су и двије специјалне награде за иновативност "Снага иновације – Игор Осмокровић", тиму Валандерс из Средње електротехничке школе "Васо Алигрудић" из Подгорице за апликацију "TeleTech" и ученику  Математичке гимназије из Београда, Луки Јовичићу за апликацију "Stories". Ученици су награђени вриједним мобилним уређајима.

Извршна директорка за маркетинг и продају м:тел-а БиХ Радмила Бојанић изразила је задовољство што је овог пута регија повезана знањем и идејама младих људи.  "Уз честитке побједничким тимовима истакла бих да су сви побиједили, јер није мала ствар бити најбољи на државним такмичењима. Најискреније захваљујем свим ученицима и њиховим менторима, који су учествовали у такмичењу”, истакла је Радмила Бојанић и додала да је ово један од бројних друштвено одговорних пројеката у коме м:тел из БиХ улаже у развој IT тржишта, те развој знања и младих талената.

Извршни директор м:тел-а Црна Гора Владимир Лучић, позитивно је оцијенио овај пројекат и залагање младих: "Желио бих да захвалим колегама из Телекома Србија на иницијативи да се у овај друштвено одговоран пројекат укључимо и ми из Црне Горе, као и колеге из БиХ. Идеја нам је да овај догађај постане регионално важан IT пројекат, са значајним потенцијалом за развој. Прошле године смо отворили Дигиталну фабрику, први IT инкубатор у Црној Гори и тиме додатно допринијели амбијенту за подстицање иновативног духа, продукцију идеја и израду стартуп-ова", изјавио је Лучић.

За средњошколце из Подгорице, Добоја, Источног Сарајева, Мостара, Приједора, Сенте, Београда, Шапца и Ниша, Регионални апп изазов био је прилика да размијене знања и искуства, али и да доживе Београд на посебан начин, у оквиру јединствене туре под називом "Тесла у Београду". Ђаци су посјетили музеј Николе Тесле, Електотехнички факултет и локације у граду које је Тесла обишао приликом своје једине посјете Београду.

m:tel – имате пријатеље!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана