Оснивач и креативни директор агенције „Electric And Analog” из Аустралије ће учествовати на Play Media Day-у!

PR
Оснивач и креативни директор агенције „Electric And Analog” из Аустралије ће учествовати на Play Media Day-у!

Петер Бренан је награђивани графички дизајнер са богатом каријером и завидним образовањем, који ће на овогодишњој Play Media Day 05 онлине конференцији, своје искуство и знање несебично подијелити са публиком.

Оснивач је и креативни директор агенције „Electric Анд Analog”, иза себе има 20 година рада у креативној индустрији на 3 континента, а може се похвалити чињеницом, да је сарађивао са клијентима са свих страна свијета. Посао којим се бави, донио му је мноштво невјероватних ситуација -  а оне најнајзанимљивије ће подијелити на онлине конференцији  5. јуна.

Како је изгледао Ваш пут до стручњака за графички дизајн?

Бренан: Одрастао сам у Енглеској, а мој отац је био алкохоличар, који је био насилан према мојој мајци. Мој бијег од стварности је било скупљање бојица и цртање. Преселио сам се у Јужноафричку Републику када сам имао 9 година, гдје сам се истицао на часовима сликарства, након чега сам студирао графички дизајн и десктоп публисхинг. Волио сам што могу преносити своје идеје са оловке и папира на екран рачунара, те истражавати могућности креативног стваралаштва. Наредне године сам уписао маркетинг и пословни менаџмент, а затим добио свој први посао у успјешној маркетиншкој агенцији, која се звала „International Concept Organisation”. Ту сам упознао много креативних људи, којима сам се дивио и које сам поштовао. Мој први посао у агенцији, био је припремање чаја старијим радним колегама. Убрзо је дошло унапређење, те сам добио задатак, да водим посао око графичке припреме мајица за једног од тада наших највећих клијентата, модну марку „MR Price”. Сјећам се да су ми знали дати CD са више од 1000 необрађених фотографија на њему. Мој задатак је био да се ослободим позадине и пружим транспарентан пнг формат, који би радне колеге касније користиле у дизајнирању каталога. То сам обожавао. На крају сам прешао на осмишљавање мањих послова попут летака и брошура, те се никако нисам могао заситити тог посла у компанији. У агенцији је владала фантастична енергија и искрен осјећај пријатељства. То је био први пут, да сам сам био дио одговарајућег тима у компанији, а сви смо временом постали и прави пријатељи.  Иако се данас сви налазимо на различитим странама свијета, и даље смо у контакту и често размишљам о тим данима, као о времену када сам схватио да желим направити каријеру у креативној индустрији.

Можете ли нам рећи нешто више о компанијиElectric And Analog”?

Бренан: “Electric And Analog” је независни бренд, студио за дизајн и цонтент. Трансформишемо брендове, како би им побољшали продају, као и људе и компанију учинили продуктивнијим. Радимо са иновативним стартуп-има, индивидуалцима и међународно признатим брендовима на рјешавању проблема, користећи креативно размишљање и креативна рјешења. Циљ нам је брендове учинити што профитабилнијим, релевантнијим и спремним на све што будућност доноси. Направили смо 6-седмични програм, који смо назвали „електрични бренд”, а који садржи 6 корака. Електрични бренд је бренд, који се са својом публиком повезује на емоционалном нивоу, покреће продају, те компанију и људе, који раде у њој чини бољим. Након што довршимо процес ребрендирања, крећемо у производњу алата попут њеб страница, видеа о бренду и генерално грађењу позитивне слике о њему. Политика компаније „Electric and Analog”, се заснива на неколико једноставних истина: Као прво, будите добри. Није тешко бити добра особа, а истовремено, бити и добра компанија. Друго, вјерујемо да иновативна идеја окружена правим спојем креативности и технологије, даје оптималне пословне резултате. То је оно због чега ми постојимо.

Како COVID 19 утиче на маркетиншке перформансе, те како клијенти и брендови прилагођавају своје буџете?

Бренан: Ово што ћу рећи је чудно, и свјестан сам да изгледа као окрутна продаја (што није), али, ако је икада било право вријеме за ребрендирање, то је управо сада - када је цијели свијет у суштини у хибернацији. Ми смо агенција за брендирање, а не маркетиншка агенција, па ћу се суздржати коментара о маркетиншким перформансама, али из перспективе брендирања, заправо смо примијетили велики талас нових подухвата, који долазе у агенцију. Чини се да неке компаније схватају да је сада добро вријеме за рад на бренду, тако да смо тренутно врло заузети, на чему сам изузетно захвалан. И на крају дана, наш посао је створити незаборавне брендове, који ће се истакнути у мноштву и бити примијећени, а тренутно је право вријеме за то. Од првог тренутка када је COVID 19 постао озбиљан проблем, обратио сам се неколицини људи на Линкедину, које сматрам виртуалним менторима. То су у суштини људи, који имају више искуства од мене у вођењу креативног посла, посебно усљед пада економије. Разговарао сам са шест старијих ментора креативне индустрије, и сви су рекли исто: Ако можете смањити трошкове и преживјети овај период, истовремено пружајући вриједност својој заједници, успијеваћете напредовати када прође криза. Имајући то у виду, изабрали смо приступ гдје смо покушали додати истинску вриједност нашим садашњим и будућим потенцијалним клијентима. Сада није вријеме за велике продаје и испуњавање нереалних циљева. Сада је вријеме за пружање помоћи и осигуравање реалне и актуелне вриједности. Непромишљена реакција већине људи и бизнисмена  у вријеме кризе је замрзавање свих средстава, како би преживјели у пословном свијету. Суштина је у томе да што се више понашамо као и иначе, то боље. Дио који се мора промијенити је приступ према клијенту. Умјесто продаје, морамо стварно помоћи. Једноставно је, ако нешто учините за некога, а они заузврат добију одличне резултате, зашто не би и даље трошили новац на ваше услуге?

Највећи професионални успјех и највећи професионални изазов?

Бреннан: Осјећам се као да сам и даље неколико година удаљен од разговора о највећем пословном успјеху. Ипак, било је малих успјеха током ових година. Од стварања апликације за 3D фотографије са мојим братом Мартином, преко предавања на свјетским самитима, до покретања компаније „Electric And Analog”. Све смо ово прошли на наш начин и научили много тога из овог процеса. Мислим да стварно постоји нешто велико у покретању пројекта и праћења у којем смјеру ће се развијати. Посљедње двије године, радимо на безалкохолном пиву „Heaps Normal”, које ћемо лансирати на тржиште у наредних неколико седмица. Веома сам узбуђен због тога. Што се тиче највећег пословног изазова, издвојио бих прекид сарадње са пословним партнером, који се десио прошле године. Прекинути сарадњу је било веома тешко, а за мене је представљало емоционални рингишпил, који ме је оставио исцрпљеног, огорченог и преуморног. То је утицало и на мој посао, и погоршало наше мјесто као компаније, на тржишту. Срећом, имам невјероватну мрежу подршке око себе, људе  који су ми помогли да прођем кроз тај период. Увијек кажем да се све дешава с разлогом, без обзира колико се све тешко чинило у том тренутку. Вјера  у то да се све дешава са неким циљем, као и у то да нас нешто боље очекује одмах иза угла, чини да се лакше носимо са свим изазовима у животу.

Које трендове у маркетингу очекујете послије COVID 19?

Бренан: Као прво, биће ми драго када све свјетске компаније престану да поручује исту паролу: „Ту смо за вас”. Сви креативни умови и готово свака корпорација, тренутно шаљу исту поруку. Каква пропуштена прилика. Мислим да је COVID 19 учинио то, да људи почну препознавати глупости и лош садржај који им се нуди, а брендови и компаније морају бити свјесни тога. Потрошачи ће размислити два или три пута прије куповине и биће опрезнији, свјеснији и заинтересоваињи за оно што им се продаје. Што се надовезује на причу из претходних питања - ако заиста додате неку вриједност у животе људи, они ће купити ваш производ или услугу. На компанијама је да „погоде” своју циљну публику на емоционалном нивоу, тако да се потрошачи осјећају повезано са брендом.

О чему ћете говорити на овогодишњој Play Media Day Online конференцији?

Бренан:  „Говорићу о својој главној теми за 2020. годину, која се зове „Startup.Burnout. Take Over the World”. То је отворен и искрен извјештај о мојој каријери и животу у креативној индустрији. Причаћу о 5 научених лекција, прије покретања агенције. Такође, подијелићу и неке алате и савјете о томе, како бити бољи креативац и боља особа. Веома сам захвалан на овој прилици и радујем се што ћу своје искуство моћи подијелити са публиком на Play Media Day-у.”

Више о догађају, котизацијама и предавачима је доступно на https://playmediaday.com/, као и на друштвеним мрежама Play Media Day.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана