M:tel у посјети побједницима Регионалног апп изазова из Добоја

M:tel
M:tel у посјети побједницима Регионалног апп изазова из Добоја

У прошлогодишњем m:tel App такмичењу на државном, али и на Регионалном нивоу одржаном у марту мјесецу ове године, међу најбољима се издвојила апликација средњошколаца из Добоја, којима су у оквиру посјете њиховој школи 24. маја 2021, представници компаније m:tel уручили вриједне награде.

App такмичење у изради апликација за мобилне уређаје које организује компанија m:tel на државном нивоу већ четири године заредом, и у претходној години забиљежило је велики одзив средњошколаца из цијеле БиХ. Ипак, само пет њих имало је прилику да учествује на Регионалном апп изазову у организацији Телеком Србија групе којој припадају компаније Телеком Србија, m:tel БиХ и m:tel Црна Гора. Ове године, такмичење је одржано онлине, 10. марта, а домаћин је била Телеком Србија.

За најбоље регионалне апликације, стручни жири је прогласио апликације ученика Гимназије „Светозар Марковић" из Ниша, ЈУ Саобраћајне и електро школе из Добоја, те  ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић" из Подгорице.

Представници компаније m:tel су овим поводом посјетили Саобраћајну и електро школу у Добоју, те ученицима и ментору који су направили једну од најбољих апликација у претходном циклусу такмичења, додијелили вриједну информатичку опрему – лаптопе. 

Апликација под називом „Leafy", тима „Electronic Code " из Саобраћајне и електро школе Добој, чији су аутори ученици Александар и Бојан Долић, доказ је да наши средњошколци имају знања и воље да се баве ваннаставним активностима којима могу унаприједити своје таленте, али и прилика да размијене драгоцјена искуства са вршњацима из региона.

У оквиру посјете представници медија и компаније m:tel имали су прилику да обиђу информатичке кабинете, те да још једном од аутора апликације чују како је дошло до идеје за апликацију, али и како је текао пут до њене реализације. „Компанија m:tel је увијек нарочито поносна на овакве и сличне друштвено одговорне пројекте, а разлог су управо ови млади људи попут Александра и Бојана који добију прилику да покажу своје таленте и за то добију признање и награде", рекла је овом приликом Милица Кондић, портпарол компаније m:tel и додала да је ситуација са вирусом корона овога пута захтијевала нешто другачији приступ када је у питању такмичење, те је оно одржано онлине. „Надамо се да ћемо се убрзо вратити нормалном животу и раду, те да ће већ идуће такмичење које ћемо отворити и ове године, поново укључивати дружење средњошколаца на регионалном такмичењу, што даје додатан смисао овом пројекту", нагласила је Милица Кондић.    

Побједничка „Leafy" апликација представља нову епоху савремене пољопривреде помоћу ИТ-а, која скенирањем биљака открива и спречава њихове болести. Такође, Леафy повезује пољопривреднике при куповини и продаји производа. Како ово није прво учешће ученика Александра и Бојана Долића на овом такмичењу, њихов труд и искуства из претходних година су се исплатили. "Веома смо срећни, јер је регионална побједа нешто што смо сањали од првог циклуса такмичења, а сада смо је и остварили. То је доказ да се труд и рад на крају исплате. Претходно искуство је имало великог утицаја на презентацију и приступ пројекту који смо развијали. Из претходних такмичења смо увидјели наше грешке, грешке других тимова и размијенили много искустава са осталим учесницима такмичења", рекли су побједници овогодишњег регионалног такмичења.

Њихов ментор Горан Радојчић је и овога пута нагласио да су овакви видови пројеката одлично осмишљени за ученике и идеје за ваннаставне активности у којима могу доћи до изражаја ученичке способности, знање, машта и креативност, јер је креирање апликација посао будућности. „m:tel као водећа компанија у региону је препознала улагање у младе људе, таленте којима ће овакво такмичење и искуство  помоћи да напредују у ИТ индустрији. Четири године пласирали смо се у најужи избор, сваки пут богатији за нека нова искустава, а ово је подстрек за даљи рад и учестовање у сљедећим циклусима m:tel App такмичења", рекао је Радојчић и додао да је вриједност и то што екипе које учествују промовишу школу у заједници и шире, и представљају  примјер добре праксе сарадње школе и привреде.

На представљању апликације „Leafy" присуствовао и је Мирослав Топаловић, директор Саобраћајне и електро школе Добој. „Поносни смо на успјех наших ученика и пресрећни што су својим радом и трудом, а надасве знањем, наш град, државу, а и школу учинили препознатљивом у сфери рачунарства и програмирања. Уписом у нека од наших занимања ученици имају прилику да стекну квалитетно знање у различитим занимањима које ми школујемо. Колеги Радојичићу бих пожелио срећу у даљем раду и много генерација са талентованим и вриједним ученицима, а нашим награђеним ученицима желим успјех у наставку каријере", поручио господин Топаловић у име колектива школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана