Лига правих мушкараца - примјер за борбу против свих врста насиља

Срна
Foto: 16dana.ba

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- У организацији "Форум театра" и Локалне акционе групе вечерас ће у Источном Сарајеву бити представљени чланови "Лиге правих мушкараца", као резултат пројекта чији је циљ елиминација свих облика насиља и неједнакости у локалној заједници.

"Локална акциона група, састављена од представника јавног, образовног и цивилног сектора, номиновала је мушкарце који кроз свој свакодневни живот и рад могу послужити као примјер другима, који не оправдавају ниједан облик насиља и својим залагањем доприносе елиминацији неједнакости у локалним заједницама за жЛигу правих мушкарацаж Источно Сарајево", рекла је Срни координатор овог пројекта Александра Митрић Штифанић.

Она је додала да ће чланови "Лиге правих мушкараца" бити представљени у 19.00 часова у вили "Меџик СА" у Тилави.

Према њеним ријечима, "Лига правих мушкараца" представља иницијативу ове локалне заједнице да јавности представи мушкарце који су примјер другима, да истакне њихове квалитете и подстакне младиће и друге мушкарце да слиједе њихов примјер.

У току активности са члановима локалне акционе групе, истиче она, схватили смо да је неопходно да се у нашој локалној заједници идентификују мушкарци који не прихватају стереотипне ставове, не оправдавају ниједан облик насиља и својим залагањем доприносе елиминацији неједнакости, и то су прави мушкари.

Према њеним ријечима, организација из које долази, "Форум театар" из Источног Сарајева водећа је организација у превенцији насиља у Источном Сарајеву, кроз различите пројекте, програме и иницијативе.

"Промоција 'Лиге правих мушкараца' представља велики корак у укључивању представника локалне заједнице у планирање и реализацију свеобухватног програма превенције насиља. Током марта ове године, организовали смо прве иницијалне консултације, како би у директној комуникацији са представницима локалне заједнице, идентификовали кључне области и стратегије превентивног дјеловања у регији Источно Сарајево", наглашава Штифанићева.

Један од мушкараца који је препознат од локалне акционе групе као особа која својим дјеловањем доприноси здравој локалној заједници Источно Сарајево без насиља јесте Душан Пејић и номинован је за члана "Лиге правих мушкараца".

Према његовим ријечима, прави мушкарац данас, између осталог, мора бити образован и отворен за сваку врсту усавршавања.

"Кроз тај свој духовни развој он треба да спозна себе, своје врлине, али нарочито своје мане и евентуалне комплексе, које потом одстрањује. Тако постаје прави, широк, отворен, сигуран ослонац својој жени, али и свима око себе. Самоспознаја га лишава потребе за насиљем, а све се то обави кроз квалитетно образовање, нарочито оно које је ванинституционално, лично. Он стално ради на себи и тако, а не насиљем, гради свој ауторитет и стиче поштовање", каже Пејић.

Поштујући све епидемиолошке препоруке, на вечерашњем догађају, као чланови Лиге правих мушкараца биће представљени Душан Пејић, Александар Црквењаш, Милан Ђуровић, Игор Лукић, Мирко Чампара, Маринко Божовић, Дејан Вукајловић и Лука Новосел, с циљем промоције истинских друштвених вриједности које локална заједница треба да слиједи и подржава.

Сви грађани који желе бити дио "Заједница које брину" добродошли су са својим приједлозима, сугестијама и номинацијама особа за "Лигу правих мушкараца" путем "Фејсбук" странице www.facebook.com/gradbeznasilja, поручују из "Форум театра".

Ова активност реализована је у оквиру УН Вомен пројекта "Укљученост заједница у смањење родних стереотипа и елиминацију насиља над женама и дјевојчицама", који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу, а имплементира Асоцијација "икс ипсилон" са партнерским организацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана