Кристиан Новак на Weekend Media Festivalу - Циганин, али најљепши стиже у Ровињ

PR
Кристиан Новак на Weekend Media Festivalу - Циганин, али најљепши стиже у Ровињ

Овогодишњи Weekend Media Festivalа угостит ће највећу звијезду хрватске књижевности Кристиана Новака, а говориће о различитим темама које отварају његови романи

Од Светог Мартина на Мури до велике позорнице загребачког ХНК, од златних медаља на татамију до највећих књижевних награда, од анонимног међимурског дечка до пописа школске лектире – пут је то који је у само десетак година прошао Кристиан Новак. Које је препреке на том путу морао свладати, али и које би жеље још могао остварити, највећа звијезда хрватске књижевности откриће на 11. Weekend Media Festivalу овога септембра у Ровињу.

Велики успјех његових романа "Чрна мати земла" и "Циганин, али најљепши", а потом и њихова упризорења на даскама ЗКМ-а и ХНК, Новака је изложило силном интересу најшире јавности, као ријетко којег књижевника посљедњих година. Уз похвале и награде, било је и критика, па и удараца испод појаса, с којима се Новак као бивши врхунски каратист прилично добро носи.

"Ја звијезда? Добар штос. Али да, посљедње двије године проматрам тај бузз који се не гаси и полако постајем свјестан интереса за своје романе и теме које они отварају. Не бјежим од полемике, иако бих волио да се сви више држимо чињеница, а мање страственог оптуживања. Зато сам радо пристао доћи на Weekend Media Festival, јер сам чуо да је то мјесто гдје паметни и креативни људи разумно и културно зборе о темама које се тичу свих нас. Веселим се доласку, спреман сам и за незгодна питања, а потрудит ћу се да моји одговори буду на разини", каже Кристиан Новак

У мноштву тема које отварају Новакови романи, свакако је и улога међимурског завичаја и дијалекта, однос гастарбајтерског дјетета према различитим културама и избор Ријеке као професионалног уточишта. У Ровињу ћемо дознати и како Новак види своја дјела у школској лектири и је ли му то уопште важно те како се носи са славом и доживљава ли је као естрадизацију озбиљног књижевног рада. Биће занимљиво и његово искуство рада на сценарију за "Чрну мати" с Ecom Svendted Ward, која је у свијету филма позната по адаптацији Милениум трилогије Stiega Larssona. 

"Успјех Кристиана Новака доказ је да и у овом времену нових медија традиционалне умјетничке форме, попут књижевности и казалишта, итекако могу бити друштвено релевантне. Weekend је и ранијих година отварао шире друштвене теме, а оно о чему Кристиан тако упечатљиво пише сигурно су питања која ће заинтригирати и судионике нашег фестивала", истиче директор програма Никола Врдољак.

Највећи регионални комуникацијски фестивал ове се године одржава од 20. до 23. сештембра, као и увијек у бившој творници духана у Ровињу, а партнери су Француска и Њемачка. Сви маркетингаши своје радове могу пријавити на седми по реду BalCannes, а најбоље дигиталне радове у регији поновно ће представити најважнија дигитална награда SoMo Borac.

Контакт за медије:

Мартина Пинтарић, 404

[email protected]

++ 385 (0)98 696 797

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана