Знањем из физике Марко Вучић, ученик бањалучке Гимназије, пише историју

Данијела Бајић
Знањем из физике Марко Вучић, ученик бањалучке Гимназије, пише историју

БАЊАЛУКА - Да ученик бањалучке Гимназије Марко Вучић физику и математику има у малом прсту, потврђују бројна такмичења на којима је овај седамнаестогодишњак постигао бриљантне резултате, а одмјеравајући знање са вршњацима са цијелог Балкана, донио је и прво злато из физике за БиХ.

Историјски резултат овај гимназијалац постигао је на Другој балканској олимпијади из физике за ученике средњих школа, која је због пандемије вируса корона крајем октобра одржана онлајн. На такмичењу је учествовало 48 средњошколаца из 12 земаља, а млади Бањалучанин, уз прву златну медаљу за БиХ са једног међународног такмичења из физике, по броју бодова освојио је треће мјесто у укупном пласману.

Вучић, ученик трећег разреда математичког смјера бањалучке Гимназије, прича да је ово такмичење требало да буде одржано у Румунији, али да су стицајем околности задатке рјешавали из Сарајева.

- На такмичењу смо добили четири задатка, која смо морали да ријешимо у року од четири сата. Стигао сам све да урадим, с тим да сам имао неколико грешчица. Иако сам освојио златну медаљу, не значи да сам најбољи. Сви су били једнако добри - скромно прича Вучић и додаје да је ипак лакше радити тестове уживо, јер у случају неких нејасноћа у вези са задацима, учесници одмах могу да се консултују са организаторима.

Што се тиче припрема, Вучић каже да му је, захваљујући знању из физике са претходног такмичења, овог пута много мање времена требало за то.

- За ово, као и за претходно такмичење, које је одржано љетос, припремао сам се онлајн. Много су ми, као и осталим учесницима из БиХ, помогли водитељи екипе, студенти Мајра Шишић са Одсјека за физику Природно-математичког факултета у Сарајеву и Јелена Лазић са Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Оне су држале онлајн часове неколико седмица прије такмичења - казао је Вучић, који ништа мање није поносан ни на бронзану медаљу са Европске олимпијаде из физике, због чињенице да је то једно од највећих такмичења из физике, послије Свјетске олимпијаде.

Овом гимназијалцу, поред физике, одлично иде и математика, због чега, како каже, још није сигуран који факултет ће уписати по завршетку средње школе.

- Моја прва љубав је математика. Још у петом разреду почео сам да учествујем на такмичењима из математике. Након што сам се упознао са чарима физике, услиједила су такмичења и из ове области. Данас се упоредо такмичим из математике и физике, јако је занимљиво - испричао је Вучић, који упркос пандемији није одустао од вриједног рада и труда за своју бољу будућност. Једно од посљедњих такмичења из математике на којем је Вучић учествовао је Интернационална олимпијада из математике, која је одржана у септембру, а на којој је, такође, освојио бронзану медаљу.

Његов план је, каже, да учествује и на Свјетској олимпијади из физике, која би требало да буде одржана онлајн у децембру.

Такмичари

На Другој балканској олимпијади из физике за ученике средњих школа из БиХ су учествовали и Никола Лакић из бијељинске Техничке школе "Михајло Пупин", Фатих Жгаљ из Прве бошњачке гимназије у Сарајеву, као и Џенан Миџић из Гимназије Бихаћ. Они су, такође, показали добре резултате, па су тако Фатих Жгаљ и Никола Лакић освојили бронзане медаље, а Џенан Миџић је добио похвалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана