Веселин Вујовић, начелник општине Билећа за „Глас“: Борба за останак сваког човјека

Милош Васиљевић
Веселин Вујовић, начелник општине Билећа за „Глас“: Борба за останак сваког човјека

БИЛЕЋА - Од некадашњих привредних гиганата остало је само сјећање, на многе фабрике стављен је катанац, а млади махом трбухом за крухом напуштају вјековна огњишта и срећу траже најчешће у Дубровнику.

Свакодневица је ово житеља Билеће, херцеговачке варошице познате по славним јунацима, одбојкашици Тијани Бошковић, а за име овог градића везују се и оскаровци, глумац Карл Малден и редитељ Душан Вукотић.

И док су раније била актуелна скупштинска препуцавања и проблеми, сада су препирке сведене на минимум, али су проблеми и даље ту.

Ипак, разлога за оптимизам има, тврди за “Глас Српске” први човјек општине Веселин Вујовић истичући да из буџета ове године планирају да издвоје око 430.000 КМ за инвестиције.

- Радује нас и најава коју имамо од Владе Србије да ће инвестирати у доградњу вртића, реконструкцију Народне библиотеке и завршетак водовода у мјесној заједници Баљци - рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, од изградње соларних електрана велику корист имаће сви Билећани.

- Од четири велике електране на подручју наше општине, које су добиле концесију од Владе Српске, када буду на мрежи у локалну касу слиће се око два милиона марака годишње, што је велика ствар - рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, у години која је иза нас радили су на инфраструктури, а истовремено исплатом стимулативних отпремнина уз помоћ Владе Српске рјешавају вишак радника.

- Нисмо још стали на зелену грану док не исплатимо заостале плате радницима и док не буде смањен број запослених кроз стимулативне отпремнине. Надам се да ће до краја ове године бити боља ситуација, посебно што очекујемо средства и од Владе Србије - рекао је Вујовић.

Додаје да су отпремнине биле једино рјешење за излаз из дубиозе.

- До сада је отпремнину узело 36 људи када су у питању општина и нижи буџетски корисници, а пријавило се још четворо, што ћемо ријешити послије празника. Из пречишћивача отпадних вода “Колектор” 14 радника узело је отпремнину, осам из “Комуса” и по један и Борачке организације и Црвеног крста. Њима ће припасти 24 просјечна лична дохотка по запосленом у општини и нижих буџетских корисника, а у осталим предузећима имали су линеарно 20.000 марака - рекао је Вујовић.

Како каже, покушали су да одговоре потребама и ријеше проблеме, како у ужем центру, тако и људи који живе на селу.

- Асфалтирана је улица Кнеза Лазара, радили смо и мање градске улице, тротоаре. На селима смо насипали путеве јер велике кише однесу макадам - рекао је Вујовић.

Оно што га највише брине јесте одлазак људи са вјековних огњишта, а како каже, бориће се да у завичајној груди остане сваки човјек.

- Пред крај 2023. године отворена је бензинска пумпа, то је неких десетак радних мјеста, а од инвеститора имамо неких назнака да ће у Билећи правити мање фабрике, јер свако радно мјесто је важно - рекао је Вујовић.

Куглана

Према ријечима Веселина Вујовића, спортске активности у овој општини су оживјеле посљедњих година. Активни су фудбалери, кошарка се вратила тамо гдје и припада, а ускоро ће добити и куглану.

- Имамо добар куглашки клуб и куглану са двије стазе која није условна за такмичење. Међутим, град Бањалука нам је поклонио куглану са четири стазе, а ускоро ћемо видјети на којој ће бити локацији - рекао је Вујовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана