Странци хрле у манастире

М. Латиновић, Р. Ђевић
Странци хрле у манастире

Бањалука - Православни манастири у Српској сваке године привуку на хиљаде вјерника из цијелог свијета, а све више становника РС одлази на поклоничка путовања.

Међу путницима који походе манастире има много и омладине која пут светиња крећу из вјерских, образовних, а неријетко и здравствених разлога.

У Туристичкој организацији РС (ТОРС) истичу да је вјерски туризам посљедњих година у експанзији. Додали су да се кроз Стратегију развоја туризма од 2011. до 2020. године очекује још боља промоција вјерског туризма РС.

Један од најпосјећенијих вјерских објеката на подручју Горњег Подриња, поред манастира Добрун, јесте црква Успења пресвете Богородице у Чајничу. Занимљива је по богатој збирци икона, рукописних и старих штампаних књига, а посебно по чудотворној икони Пресвете Богоматере, Чајничкој красници. Јереј Драгиша Симић, парох друге Чајничке парохије, каже да највећи број поклоника долази у организованим групама из свих крајева Српске, Србије, а у мањим групама са свих страна свијета, посебно љети.

- Људи из иностранства, па чак и из Америке, долазе да се поклоне чудотворној икони. Чајниче је светилиште свеправославног живља, послије манастира Острог најпосјећеније мјесто. Људи овдје углавном долазе да им се читају молитве за физичко и душевно здравље, за разне прилике у животу, посао, женидбу, рођење дјетета - истиче Симић.

У Мисионарско-поклоничком центру Епархије зворничко-тузланске кажу да је велика заинтересованост за поклоничка путовања утицала на оснивање агенције “Путеводитељица”.

- За годину постојања агенције имали смо између три и четири хиљаде поклоника, а највећа интересовања су за манастир Острог. Поред тога, идемо у поход светињама Грчке, Русије, и светом граду Јерусалиму - казао је директор Агенције “Путеводитељица” архимандрит Јефрем.

Организатори поклоничких путовања из Градишке кажу

да је у РС највише посјећен манастир Осовица, те Крупа који је најстарији манастир Бањалучке епархије.

Бициклом до манастира

Туристичка организација општине Дервента организоваће у јулу четврто регионално бициклистичко путовање које ће у дужини од 111 километара обухватити посјете православним манастирима у Доњој Бишњи, Доњем Детлаку, Осовици, Ступљу и Липљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана