Старт пакети вјетар у леђа малим произвођачима

Данијела Бајић
Старт пакети вјетар у леђа малим произвођачима

БАЊАЛУКА - Захваљујући пројекту “Развој конкурентности у руралним подручјима” старт пакетима, у Српској ове године биће обухваћено 1.500 корисника који су највише интересовања исказали за пластенике.

Према ријечима службенице за избор корисника у Јединици за координацију пољопривредних пројеката у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Виолете Лемић, у току је реализација 38 бизнис планова. Пословни лидери, чији су бизнис планови реализовани, истакла је Лемићева, активни су у подсекторима воћа, поврћа, пластеничке производње, малинарства и љекобиља.

- Највећу корист у овом моделу промовисања уговорене производње остварују мали произвођачи, који добијају бесповратну подршку од 50 одсто средстава за заснивање производње - казала је Лемићева.

Додала је да су бенефити које остварују лидери проширење кооперантске мреже и повећање обима откупа, те успостављање сарадње са кооперантима која објема странама омогућава да могу планирати своје ограничене ресурсе и улагања за наредну годину.

- Улагањем 2,5 милиона КМ из овог пројекта биће ангажовано око 370.000 КМ учешћа општина и 1,7 милион КМ учешћа корисника, тако да процијењена укупна вриједност улагања износи око 4,7 милиона КМ - рекла је Лемићева.

У овој години планирано је да, истакла је она, буде  настављено промовисање уговорене производње и јачање подсектора воћа, поврћа, љекобиља и пчеларства.

- Значајна подршка у набавци опреме планирана је за пољопривредне задруге које иза себе имају минимално годину пословања. На основу кандидованих бизнис планова, највише средстава и највећи број корисника би могао бити у подсектору поврће, пластеничка производња воћа, као и у пчеларству - објаснила је Лемићева.

Директор задруге “Плодови Слатине” Драшко Башић истакао је да подршка ресорног министарства даје вјетар у леђа малим пољопривредницима.

- Старт пакете на подручју Лакташа лани су добила 24 произвођача, од чега је њих 12 суфинансирано за пластенике. На подручју те општине лани су додатно подијељена још 42 пластеника од 100 квадрата. Ове године предвиђено је 15 пластеника од 100 квадрата и пет од 150 квадрата који су намијењени искључиво за производњу расада - казао је Башић.

Подршку за набавку пластеника са свом потребном опремом лани је добио и агроном Срђан Радан из Источног Новог Сарајева. Он каже да захваљујући подршци министарства и ове године има гдје да засије паприке и парадајз.

- Лањски приноси су били солидни с обзиром на то да хемију уопште нисам користио. Поврћа је било довољно за цијелу породицу - казао је Радан и додао да је уложио нешто новца, углавном за садни материјал.

Кластери

Према ријечима Виолете Лемић, планирано је да, између осталог, буде настављена изградња капацитета кластера, као стварање пољопривредних робних марки за свјеже воће и поврће, укључујући промоцију и брендирање производа.

- Уз помоћ ангажоване маркетиншке агенције планирано је да буде надограђена платформа “Плодови села” и организована маркетиншка подршка за организације произвођача и производе који имају одређену препознатљивост - казала је Лемићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана