Становници Српца и Градишке пецају, роштиљају и играју фудбал на леду

Д. Јовичић, М. Вујић
Становници Српца и Градишке пецају, роштиљају и играју фудбал на леду

Србац, Градишка - Санкање и играње фудбалских утакмица на залеђеним ријекама и језеру, пецање кроз отвор направљен у леду, али и роштиљање на малом острву насред ријеке Саве, само су неки од начина на које су становници Српца и Градишке оживјели зимску магију.

Мјештани Бардаче код Српца заиграли су фудбал на залеђеном језеру Стублаја, а неколицина њих је искористила ово несвакидашње "чудо природе" да пробуше рупе на средини језера и дођу до сигурног улова у језеру богатом рибом. Стублаја је позната и као викенд насеље због монтажних кућица подигнутих читавом дужином обале, а у једној од њих се редовно дружи и група младих авантуриста.

- До сада нисмо видјели овако залеђену Стублају, а и старији кажу да је то права ријеткост. Испочетка смо само шетали, испитујући терен, а кад смо се увјерили да је ледена површина веома чврста, одиграли смо и фудбалску утакмицу. Прикључили су нам се мјештани из околних села, па чак и Градишке - каже Драган Босанчић.

Додаје да је и улов рибе био добар па су послије утакмице припремили роштиљ уз дружење до касних вечерњих часова.

- Овдје се окупљамо и љети и зими. Сибирску зиму смо искористили за нови вид рекреације. Волимо да пецамо, поготово након празника, јер нам је свима преко главе масне хране - наглашава Босанчић.

Ледени талас који хара овим подручјем већ неколико седмица заледио је многе ријечне токове, па нису ријетки били призори да се родитељи на ријекама санкају са својим малишанима.

Неколико дана је био залеђен чак и Врбас у селу Разбој, а дебели сњежни покривач на овој ријеци није виђен деценијама.

Лед на ријеци Сави као и јата лабудова и дивљих патака измамили су на обалу становнике Градишке који свакодневно обилазе кеј и хране птице. Због ниског водостаја оживјело је и мало острво, које је подсјетило на љетне дане, па је неколико младића одлучило да роштиља насред ријеке.

- Ово је један од ријетких призора да је Сава зими овако плитка. Одлучили смо да то искористимо на најљепши начин. Роштиљамо и уживамо у зимској идили - прича Тино Гвозден.

Његове колеге Дејан Јошић и Никола Руњић, храбри градишки купачи познати по томе да их ни минус не може спријечити да се окупају на језеру у Ламинцима, кажу да их је овај пут лед зауставио.

- Није нас хладноћа зауставила колико лед, који је оковао острво, тако да би било преопасно пливати између санти леда - каже Рунић.

Градишчани које смо затекли како хљебом и житом хране птице кажу да лед захвата већи дио обале због чега дивље патке и лабудови безуспјешно трагају за рибом и другом храном.

- Дивље патке и лабудови су се навикли на људе и веома су питоми док их хранимо и фотографишемо - казао је Ален Мешић.

Опасност

Велики број становника не жели да пропусти прилику да прошета залеђеним ријекама упркос томе што би то могла да буде веома опасна авантура, јер се не зна тачно колика је дебљина леда.

Из Цивилне заштите у Српцу упозоравају грађане да избјегавају залеђене водене површине, јер може доћи до њиховог пуцања, а пријети опасност и од посклизнућа и тежих повреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана