Српчанин Живко Савић као од шале бициклом прешао 1.200 километара

Дејан Јовичић
Српчанин Живко Савић као од шале бициклом прешао 1.200 километара

СРБАЦ - Љубав коју Французи гаје према бициклизму нисам видио нигдје до сада и њихова земља са правом важи за једну од најпопуларнијих свјетских бициклистичких дестинација, ријечи су Српчанина Живка Савића који је успјешно одвезао престижни ултрамаратон Париз-Брест-Париз.

Савић је дионицу дугу 1.200 километара прешао за 80 сати и четири минута, односно за десет сати мање од предвиђеног рока. За овај јединствени догађај, на којем је недавно учествовало више од 6.000 бициклиста из око 60 земаља, интензивно се припремао неколико мјесеци.

Ова рута је специфична по томе што бициклисти немају возила која их прате и сами бирају мјесто одмора и спавања, али су били дужни да у задатом периоду извезу пријављено вријеме.

- Првих 530 километара вожње уопште нисам спавао, што је отприлике неких 26 сати и за то вријеме сам повремено стајао како бих наточио воде и појео оброк на контролним тачкама које су се налазиле на сваких 80 до 100 километара. Паузе су биле веома кратке и трајале око 15 до 20 минута, а у нешто мање од четири дана вожње спавао сам свега два пута у трајању од три часа. Могли смо дремнути на контролним тачкама, али учесници су спавали буквално свуда, чак и крај пута - рекао је Савић.

Како би им помогли да лакше преброде све тешкоће, имали су подршку локалних мјештана који су, како каже, буквално навијали поред пута 24 сата.

- Французи су ме заиста одушевили. Када останемо гладни и жедни увијек бисмо наишли на групу драгих људи који су нам сипали воду и нудили храну потпуно бесплатно. Они то доживљавају као својеврсни фестивал и зато можда и јесу једна од најпознатијих бициклистичких нација - каже Живко.

Додаје да су дневне температуре износиле до 38 степени, а ноћи су биле хладне са око девет степени, али захваљујући доброј опреми није ни осјетио велике временске осцилације.

- Француска је прави рај за вожњу бициклом, са много прелијепих предјела али и доста брежуљака па се накупило скоро 12.000 елевација, односно успона и то сврстава овај маратон у један од тежих из те серије. Упознао сам много дивних људи из свих земаља, а своју вожњу посветио сам мом добром пријатељу Небојши Ковачевићу Пинкију који је преминуо прије годину дана, а требало је такође да буде на овој смотри - истиче Савић.

Признање

Живко Савић се бициклизмом рекреативно бави већ четири године, а два пута је возио ултра маратоне дуге 1.200 километара и на једном од њих освојио је четврто мјесто, док је на недавном државном првенству Републике Српске и БиХ у Залужанима, на кружној трци дугој 80 километара, освојио друго мјесто.

Често учествује у такозваним бреветима од 200 километара, а прошле године је у истој сезони успио одрадити комплетну серију од 200, 300, 400, 600 и хиљаду километара и освојити признање “Super Randonneyr” које додјељује кровна бициклистичка организација “Audax Club Parisien” из Париза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана