Рогатичани бјеже од заната и пољопривреде

С. М.
Рогатичани бјеже од заната и пољопривреде

Рогатица - Број регистрованих радњи у области занатско-предузетничке дјелатности у Рогатици опада из године у годину, а то показује и податак да их је у овој години за седам мање него годину раније, потврдио је начелник Одјељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене дјелатности Деливоје Ђерић.

- Опао је број трговинских радњи за двије, а угоститеља, таксиста и аутопревозника за по једну радњу. Највише је ипак опао број регистрованих пољопривредника којим је то основно занимање. Лани их је било 16, а према новијим подацима сада их је 12  - рекао је Ђерић.

Има,  додао је Ђерић, и оних дјелатности које биљеже повећање. То су занатске радње и “остале дјелатности”, као што су рачуноводствене услуге, промет некретнина, извоз и сјеча дрвних сортимената.

Када је ријеч о самосталним занатским радњама, предњаче фризери, ауто-праонице, грађевинске услуге, пржионице кафе, а ту су и произвођачи хљеба и пецива, каменоресци и примарна прерада дрвета.

Мајсторе појединих заната је готово немогуће пронаћи, па тако у Рогатици нема електричара, водоинсталатера и обућара, сајџија, обућара и других древних занатлија.

Општинска управа, нагласио је Ђерић, чини све да се стање у овој области, која се сматра покретачем економске активности, развоја и напретка, поправи. У партнерству са Заводом за запошљавање РС реализује се више различитих пројеката чији је циљ повећање броја предузетника и радника у овој области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана