Rogatičani bježe od zanata i poljoprivrede

S. M.
Rogatičani bježe od zanata i poljoprivrede

Rogatica - Broj registrovanih radnji u oblasti zanatsko-preduzetničke djelatnosti u Rogatici opada iz godine u godinu, a to pokazuje i podatak da ih je u ovoj godini za sedam manje nego godinu ranije, potvrdio je načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti Delivoje Đerić.

- Opao je broj trgovinskih radnji za dvije, a ugostitelja, taksista i autoprevoznika za po jednu radnju. Najviše je ipak opao broj registrovanih poljoprivrednika kojim je to osnovno zanimanje. Lani ih je bilo 16, a prema novijim podacima sada ih je 12  - rekao je Đerić.

Ima,  dodao je Đerić, i onih djelatnosti koje bilježe povećanje. To su zanatske radnje i “ostale djelatnosti”, kao što su računovodstvene usluge, promet nekretnina, izvoz i sječa drvnih sortimenata.

Kada je riječ o samostalnim zanatskim radnjama, prednjače frizeri, auto-praonice, građevinske usluge, pržionice kafe, a tu su i proizvođači hljeba i peciva, kamenoresci i primarna prerada drveta.

Majstore pojedinih zanata je gotovo nemoguće pronaći, pa tako u Rogatici nema električara, vodoinstalatera i obućara, sajdžija, obućara i drugih drevnih zanatlija.

Opštinska uprava, naglasio je Đerić, čini sve da se stanje u ovoj oblasti, koja se smatra pokretačem ekonomske aktivnosti, razvoja i napretka, popravi. U partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje RS realizuje se više različitih projekata čiji je cilj povećanje broja preduzetnika i radnika u ovoj oblasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana