Регистрована тек половина газдинстава

А. Ј.
Регистрована тек половина газдинстава

Бањалука - Рок за регистрацију пољопривредних газдинстава помјерен је до 30. септембра како велики број пољопривредника не би остао без подстицаја, јер је податке у АПИФ-у ажурирало свега 54,7 одсто њих.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да је првобитни рок за регистрацију био 15. мај. Напомињу да више неће бити продужавања рока, а они који не ажурирају податке у регистру неће имати право на подстицаје за 2016. годину. Портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић је казао да је од 33.760 газдинстава податке у АПИФ-у ажурирало њих 18.468.

- Од регистрованих комерцијалних 4.208 газдинстава податке је ажурирало 3.048, док је код некомерцијалних газдинстава и правних субјеката, од њих 29.552 коришћење пријавило 15.420 имања - рекао је Мацановић.

Он је истакао да они који на вријеме обнове регистрацију стичу право на премије за млијеко, воће, поврће. Осим тога, имаће могућност добијања регресираног дизел горива, подстицаја за набавку механизације, изградњу прерађивачких капацитета, те премија за наводњавање и друго.

Мацановић је подсјетио пољопривреднике да је ажурирање података у АПИФ-у бесплатно.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Стојан Маринковић каже да су пољопривредници демотивисани будући да је бављење пољопривредом, од које немају много користи, постало чисто преживљавање. Он сматра да је то главни разлог споре и слабе регистрације. 

- Пољопривреда никада није била на нижим гранама и не пише јој се добро - рекао је Маринковић.

Потребно приликом захтјева за упис у Регистар

- копија личне карте носиоца газдинства и чланова имања

- листа непокретности

- посједовни лист

- уговор о закупу и уговор о концесији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана