Оживјели друштвени живот младих у Лијевчу

Дејан Јовичић
Оживјели друштвени живот младих у Лијевчу

Србац - Сеоски живот у Разбоју Љевчанском код Српца увелико је оживио захваљујући најмлађем фолклорном друштву у србачкој општини, Ансамблу народних игара “Лијевче”.

Заслугама управо фолклораша село ће добити савремени друштвени дом вриједан 75.000 евра.

Дом ће бити грађен донаторским средствима Владе Србије, а очекује се да би већ идуће године могао угостити фолклораше из цијелог региона на концертима који ће бити одржавани више пута у току године.

Предсједник АНИ “Лијевче” Јордан Куваља каже да њихов ансамбл окупља око 70 чланова распоређених у неколико секција и истиче да готово нема дјетета у селу које није њихов члан. Од 45 ученика првог до петог разреда подручне школе, чак 40 њих је учлањено у ово фолклорно друштво.   

- Формирани смо тек прије три године, али смо ансамбл са великим искуством јер у њему игра доста фолклораша који имају вишегодишњи стаж у другим фолклорним друштвима. Међутим, ми смо једни од ријетких који у селу немају адекватан објекат за тренинге и наступе. Захваљујући разумијевању Владе РС, која је стала иза овог пројекта и кандидовала га код Владе Србије, у нашем селу ће друштвени живот ускоро у потпуности заживјети - рекао је Куваља.

Он је истакао да су финансијску помоћ у изградњи пружили и општина Србац, као и фирме “Хидрокоп” и “Зрнић” из овог села, уз чију помоћ је недавно асфалтирано школско игралиште у Разбоју.

Куваља каже да је ансамбл “Лијевче” недавно организовао велику свечаност у селу и тако оживио некадашњу традицију одржавања народног збора који је окупљао велики број мјештана на сеоским прелима. 

- Збор у нашем селу одржаван је деценијама, а ми смо га издигли на виши ниво организовањем вожње фијакером кроз село, презентацијом традиционалних јела овог краја и наступом наших фолклораша - каже Куваља.

Истиче да је ансамбл “Лијевче” истински чувар традиције и обичаја овог краја јер је од заборава отргао лијеп одјевни предмет, платнену мараму бошчу, која је некад била незамјењив дио ношње искључиво удатих жена, као симбол очувања породице.

- У жељи да сачувамо успомену на бошчу, израдили смо ношње по мотивима оригиналних бошчи и ношњи Лијевча поља, а покренули смо и годишњи фестивал “Бошча”, који сваке године окупља фолклорна друштва из читавог региона. Ове године у госте су нам стигли фолклораши из Украјине, Бугарске, Србије и Српске - каже Куваља.

Да је интерес дјеце и младих на првом мјесту свједочи и гест овог ансамбла који је недавно подручној школи у селу поклонио нову косилицу вриједну 400 КМ.

Хајдучко вече

АНИ “Лијевче” је почетком августа учествовао у традиционалној манифестацији “Хајдучко вече” у Богатићу у Србији, гдје су обишли хајдучко насеље старо преко 150 година и имали прилику да присуствују мачванској свадби, као саставном дијелу овог догађаја. Учешће у овој манифестацији је узео и српски народни здравичар Раде Бањанин. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана