Oživjeli društveni život mladih u Lijevču

Dejan Jovičić
Oživjeli društveni život mladih u Lijevču

Srbac - Seoski život u Razboju Ljevčanskom kod Srpca uveliko je oživio zahvaljujući najmlađem folklornom društvu u srbačkoj opštini, Ansamblu narodnih igara “Lijevče”.

Zaslugama upravo folkloraša selo će dobiti savremeni društveni dom vrijedan 75.000 evra.

Dom će biti građen donatorskim sredstvima Vlade Srbije, a očekuje se da bi već iduće godine mogao ugostiti folkloraše iz cijelog regiona na koncertima koji će biti održavani više puta u toku godine.

Predsjednik ANI “Lijevče” Jordan Kuvalja kaže da njihov ansambl okuplja oko 70 članova raspoređenih u nekoliko sekcija i ističe da gotovo nema djeteta u selu koje nije njihov član. Od 45 učenika prvog do petog razreda područne škole, čak 40 njih je učlanjeno u ovo folklorno društvo.   

- Formirani smo tek prije tri godine, ali smo ansambl sa velikim iskustvom jer u njemu igra dosta folkloraša koji imaju višegodišnji staž u drugim folklornim društvima. Međutim, mi smo jedni od rijetkih koji u selu nemaju adekvatan objekat za treninge i nastupe. Zahvaljujući razumijevanju Vlade RS, koja je stala iza ovog projekta i kandidovala ga kod Vlade Srbije, u našem selu će društveni život uskoro u potpunosti zaživjeti - rekao je Kuvalja.

On je istakao da su finansijsku pomoć u izgradnji pružili i opština Srbac, kao i firme “Hidrokop” i “Zrnić” iz ovog sela, uz čiju pomoć je nedavno asfaltirano školsko igralište u Razboju.

Kuvalja kaže da je ansambl “Lijevče” nedavno organizovao veliku svečanost u selu i tako oživio nekadašnju tradiciju održavanja narodnog zbora koji je okupljao veliki broj mještana na seoskim prelima. 

- Zbor u našem selu održavan je decenijama, a mi smo ga izdigli na viši nivo organizovanjem vožnje fijakerom kroz selo, prezentacijom tradicionalnih jela ovog kraja i nastupom naših folkloraša - kaže Kuvalja.

Ističe da je ansambl “Lijevče” istinski čuvar tradicije i običaja ovog kraja jer je od zaborava otrgao lijep odjevni predmet, platnenu maramu bošču, koja je nekad bila nezamjenjiv dio nošnje isključivo udatih žena, kao simbol očuvanja porodice.

- U želji da sačuvamo uspomenu na bošču, izradili smo nošnje po motivima originalnih bošči i nošnji Lijevča polja, a pokrenuli smo i godišnji festival “Bošča”, koji svake godine okuplja folklorna društva iz čitavog regiona. Ove godine u goste su nam stigli folkloraši iz Ukrajine, Bugarske, Srbije i Srpske - kaže Kuvalja.

Da je interes djece i mladih na prvom mjestu svjedoči i gest ovog ansambla koji je nedavno područnoj školi u selu poklonio novu kosilicu vrijednu 400 KM.

Hajdučko veče

ANI “Lijevče” je početkom avgusta učestvovao u tradicionalnoj manifestaciji “Hajdučko veče” u Bogatiću u Srbiji, gdje su obišli hajdučko naselje staro preko 150 godina i imali priliku da prisustvuju mačvanskoj svadbi, kao sastavnom dijelu ovog događaja. Učešće u ovoj manifestaciji je uzeo i srpski narodni zdravičar Rade Banjanin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana