Отпремнине растерећују билећку општинску касу

Милош Васиљевић
Отпремнине растерећују билећку општинску касу

БИЛЕЋА - Стимулативне отпремнине, које би довеле до смањења броја радника, шанса су за излазак из кризе и растерећење пренатрпане општинске администрације у Билећи у којој има најмање 80 запослених који су вишак.

Ових дана потписан је и правилник који радницима пружа могућност да искористе отпремнину, а охрабрење за излазак из дубиозе пружила је и недавна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика који је овој општини обећао помоћ за исплату отпремнина радницима.

Због превеликог броја запослених у локалној администрацији, пола општинског буџета ишло је на личне дохотке, а о каквом проблему је ријеч најбоље свједочи податак да су радници недавно примили тек новембарску плату.

Начелник Билеће Веселин Вујовић рекао је за “Глас Српске” да је им предсједник Српске обећао помоћ од два милиона марака како би стали на “зелену грану”.

- Једноставно мора доћи до смањења броја радника, а стимулативне отпремнине су излаз из дубиозе. Предсједник ће обезбиједити новац за ту намјену, а потписан је правилник и већ наредних дана покушаћемо да смањимо број запослених јер има заинтересованих за отпремнине - рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, отпремнине ће бити у висини 24 просјечна лична дохотка. Сматра да је то добра мјера јер радници могу пребродити период док се не снађу, а зависно од просјека плате то је, у сваком случају, више од 20.000 марака.

- Добро би било када би 80 људи узело отпремнину, а ако не буде толико заинтересованих идемо на систематизацију. Ипак, већ из разговора са радницима јасно је да ће масовно узимати отпремнине - рекао је Вујовић.

Предсједник синдикалне организације општине Билећа Никола Леро нагласио је за “Глас” да су отпремнине једино рјешење и излаз из вишегодишње кризе. Урадили су, каже и анкету гдје су испитали 70 запослених од којих је 23 изразило жељу да узме отпремнину.

- Само у општинској управи запослених је око 140, а гдје су још нижи буџетски корисници. Те стимулативне отпремнине биће око 25.000 марака што је прихватљива понуда - рекао је Леро.

Истиче да би и мањи број људи, који би се одлучио за отпремнину, растеретио буџет.

 - Све је успјех само да се раднику не даје отказ, посебно младим људима који могу нешто покренути са тим новцем. Има доста и оних који су близу пензије. Посљедњу плату смо добили прије мјесец и то за новембар. То нема нигдје у држави - рекао је Леро.

Библиотека

Дио новца, који ће се слити у општинску касу, од помоћи коју је обећао предсједник Републике Српске Милорад Додик биће преусмјерен и на адаптацију Народне библиотеке “Владимир Гаћиновић”.

Осим тога, у плану је и рјешавање оборинске и канализационе мреже, доградња вртића, те водовод у једној мјесној заједници.

- Имамо стару библиотеку која је  у посљедњем земљотресу оштећена и није условна, па ћемо дио средстава издвојити и у ту сврху. Осим тога, помоћ ће добити и спортски колективи - рекао је начелник општине Веселин Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана