Otpremnine rasterećuju bilećku opštinsku kasu

Miloš Vasiljević
Otpremnine rasterećuju bilećku opštinsku kasu

BILEĆA - Stimulativne otpremnine, koje bi dovele do smanjenja broja radnika, šansa su za izlazak iz krize i rasterećenje prenatrpane opštinske administracije u Bileći u kojoj ima najmanje 80 zaposlenih koji su višak.

Ovih dana potpisan je i pravilnik koji radnicima pruža mogućnost da iskoriste otpremninu, a ohrabrenje za izlazak iz dubioze pružila je i nedavna posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ovoj opštini obećao pomoć za isplatu otpremnina radnicima.

Zbog prevelikog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, pola opštinskog budžeta išlo je na lične dohotke, a o kakvom problemu je riječ najbolje svjedoči podatak da su radnici nedavno primili tek novembarsku platu.

Načelnik Bileće Veselin Vujović rekao je za “Glas Srpske” da je im predsjednik Srpske obećao pomoć od dva miliona maraka kako bi stali na “zelenu granu”.

- Jednostavno mora doći do smanjenja broja radnika, a stimulativne otpremnine su izlaz iz dubioze. Predsjednik će obezbijediti novac za tu namjenu, a potpisan je pravilnik i već narednih dana pokušaćemo da smanjimo broj zaposlenih jer ima zainteresovanih za otpremnine - rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, otpremnine će biti u visini 24 prosječna lična dohotka. Smatra da je to dobra mjera jer radnici mogu prebroditi period dok se ne snađu, a zavisno od prosjeka plate to je, u svakom slučaju, više od 20.000 maraka.

- Dobro bi bilo kada bi 80 ljudi uzelo otpremninu, a ako ne bude toliko zainteresovanih idemo na sistematizaciju. Ipak, već iz razgovora sa radnicima jasno je da će masovno uzimati otpremnine - rekao je Vujović.

Predsjednik sindikalne organizacije opštine Bileća Nikola Lero naglasio je za “Glas” da su otpremnine jedino rješenje i izlaz iz višegodišnje krize. Uradili su, kaže i anketu gdje su ispitali 70 zaposlenih od kojih je 23 izrazilo želju da uzme otpremninu.

- Samo u opštinskoj upravi zaposlenih je oko 140, a gdje su još niži budžetski korisnici. Te stimulativne otpremnine biće oko 25.000 maraka što je prihvatljiva ponuda - rekao je Lero.

Ističe da bi i manji broj ljudi, koji bi se odlučio za otpremninu, rasteretio budžet.

 - Sve je uspjeh samo da se radniku ne daje otkaz, posebno mladim ljudima koji mogu nešto pokrenuti sa tim novcem. Ima dosta i onih koji su blizu penzije. Posljednju platu smo dobili prije mjesec i to za novembar. To nema nigdje u državi - rekao je Lero.

Biblioteka

Dio novca, koji će se sliti u opštinsku kasu, od pomoći koju je obećao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik biće preusmjeren i na adaptaciju Narodne biblioteke “Vladimir Gaćinović”.

Osim toga, u planu je i rješavanje oborinske i kanalizacione mreže, dogradnja vrtića, te vodovod u jednoj mjesnoj zajednici.

- Imamo staru biblioteku koja je  u posljednjem zemljotresu oštećena i nije uslovna, pa ćemo dio sredstava izdvojiti i u tu svrhu. Osim toga, pomoć će dobiti i sportski kolektivi - rekao je načelnik opštine Veselin Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana